Foto hiasan
Foto hiasan
Muhammad Yusri Muzamir
yusri.muzamir@bh.com.my

Kuala Lumpur: Video tular mengenai proses vaksinasi terhadap seorang remaja yang diberi suntikan dengan picagari kosong dikenal pasti sebagai kesilapan ketika bertugas atau 'human error'.

Siasatan awal yang dilakukan ProtectHealth mendapati kejadian itu berlaku di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Universiti Malaya (UM) pada Rabu lalu dan berpunca daripada petugas kesihatan (penyuntik) tersalah ambil picagari kosong.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Imunisasi Covid-19 Remaja (CITF-A) Datuk Dr Noor Azmi Ghazali berkata, picagari kosong dan masih belum digunakan itu diletakkan di ruangan meja sama dengan yang berisi vaksin.

Beliau yang juga Timbalan Menteri Kesihatan I berkata, petugas kesihatan itu mengikut prosedur ditetapkan seperti menunjukkan vaksin dikeluarkan dari botol vaksin melalui picagari dan menunjukkan yang berisi vaksin dengan dos sepatutnya kepada ibu remaja berkenaan.

Bagaimanapun, katanya, petugas kesihatan itu meletakkan picagari terbabit di atas meja untuk melakukan proses nyah kuman di lengan remaja berusia 12 tahun terbabit sebelum memberikan suntikan, selepas menunjukkan picagari berisi vaksin.

"Dia tersalah ambil picagari kosong dan membuat suntikan ke lengan remaja terbabit. Selepas selesai, petugas kesihatan itu menyedari kesilapannya dan memaklumkan kepada pegawai perubatan bertugas di PPV UM.

"Kedua-dua mereka segera mengadakan perbincangan dengan ibu bapa remaja itu.

"Selepas memahami penjelasan diberikan, ibu bapa remaja berkenaan memberi kebenaran untuk remaja terbabit diberikan suntikan vaksin di lengan berlainan mengikut prosedur dos kurang.

"Prosedur dos kurang adalah garis panduan klinikal yang mencadangkan pemberian vaksin di lengan berlawanan jika dos pertama dianggap tidak mencukupi dan dos semula diperlukan," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Dalam kejadian pada 3.16 petang itu, petugas kesihatan itu dikatakan tersalah ambil satu picagari kosong di atas meja bagi proses vaksinasi remaja itu.

Sementara itu, Dr Noor Azmi berkata, CITF-A amat kesal dengan kejadian itu serta memohon maaf kepada ibu bapa dan remaja terbabit susulan kesulitan berkenaan.

Beliau turut menyifatkan kejadian itu sebagai kesilapan ketika bertugas atau 'human error', selain menjelaskan petugas kesihatan terbabit sudah diberi amaran supaya lebih berhati-hati dan mengikut prosedur ditetapkan.

"Prosedur dalaman juga ditambah baik dengan memastikan tiada picagari lain di ruangan meja sama ketika memberi suntikan.

"Ini bagi mengelakkan kejadian sama berulang. Keselamatan dan kesejahteraan penerima vaksin sentiasa menjadi keutamaan kami," katanya.

  • Lagi berita berkaitan Covid-19
  • Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 2 Oktober 2021 @ 9:54 AM