AMIRUDIN Shari. FOTO arkib NSTP
AMIRUDIN Shari. FOTO arkib NSTP
BERNAMA

Shah Alam: Kerajaan Selangor akan menambah dua unit krematorium dalam kadar segera bagi mempercepat urusan pembakaran mayat mangsa Covid-19 bukan Islam di Selangor.

Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari berkata, buat masa ini hanya satu unit krematorium saja boleh digunakan manakala dua unit lagi tidak berfungsi kerana rosak, di bawah kelolaan Majlis Perbandaran Klang (MPK).

"Setakat ini yang berfungsi satu saja dan kita hendak tambah lagi dua. Yang di swasta ada lagi tapi tidak banyak. Ini antara usaha kita untuk mempermudah urusan itu dan dalam masa sama tidak menggunakan kos tinggi.

"Krematorium itu milik pihak berkuasa tempatan (PBT) dan urusan krematorium ini akan dikelola bersama dengan badan bukan kerajaan (NGO). Saya juga minta PBT untuk turut membantu urusan itu," katanya kepada Bernama.

Dalam pada itu, Amirudin turut menyasarkan agar urusan pengebumian jenazah dilakukan tiga kali sehari selepas inisiatif Pengurusan Jenazah Covid-19 Berpusat mula diumumkan semalam.

"Selepas ini kita akan tetapkan masa iaitu pagi satu sesi, tengah hari atau petang satu sesi, malam satu sesi. Secara tidak langsung kita boleh mempercepat urusan dan mengurangkan bilangan jenazah di bilik mayat hospital," katanya.

Urusan pengebumian jenazah telah dilakukan satu hingga dua kali sehari dalam tempoh seminggu ini, bergantung pada jumlah jenazah di bilik mayat hospital yang mana setakat ini lebih 20 jenazah warganegara dan warga asing telah dikebumikan atas inisitif berkenaan.

Mengenai dua tanah perkuburan dipilih untuk usaha itu, Amirudin berkata, setakat ini Tanah Perkuburan Islam di Seksyen 21, dekat sini masih mempunyai 3.64 hektar tanah yang belum digunakan begitu juga di Tanah Perkuburan Islam Selat Klang, Klang dengan baki keluasan tanah sama, cukup untuk menampung jumlah jenazah ketika ini.

Amirudin pada 17 Julai mengumumkan inisiatif Pengurusan Jenazah Covid-19 Berpusat iaitu satu usaha kerajaan negeri mengurangkan masa pengurusan selain mengelak kesesakan jenazah dan mayat di beberapa hospital di Selangor.

Amirudin dalam kenyataan berkata, inisiatif berkenaan membabitkan urusan jenazah dan mayat Covid-19 di tiga hospital sama ada Muslim dan bukan Islam khususnya di Hospital Shah Alam, Hospital Sungai Buloh dan Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR), Klang.

Pihaknya juga telah menghubungi Kementerian Luar pada Isnin dalam usaha mempercepat proses pengesahan jenazah atau mayat warga asing Covid-19 khususnya di tiga hospital terbabit susulan banyak jenazah atau mayat Covid-19 yang tidak dapat diuruskan dengan cepat.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 19 Julai 2021 @ 11:05 AM