DR Noor Hisham, gambar fail. FOTO Bernama
DR Noor Hisham, gambar fail. FOTO Bernama
Suraya Roslan


Kuala Lumpur: Kementerian Kesihatan (KKM) mengesahkan tiada laporan kesan Advers Susulan Imunisasi (AEFI) spesifik untuk risiko miokarditis dan perikarditis yang dikaitkan dengan penggunaan vaksin Covid-19 jenis mRNA diterima oleh Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA).

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, KKM ingin merujuk kepada laporan beberapa negara seperti Amerika Syarikat, United Kingdom dan Singapura baru-baru ini berkenaan risiko miokarditis dan perikarditis yang dikaitkan dengan penggunaan vaksin Covid-19 jenis mRNA.

"NPRA menjalankan penilaian risiko ke atas isu keselamatan berkenaan berdasarkan maklumat yang diperoleh daripada badan regulatori dan rujukan antarabangsa.

"KKM merumuskan profil keselamatan vaksin ini kekal positif dan penggunaannya dalam Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) tidak terjejas.

"Manfaat semasa bagi pemberian vaksin ini adalah jauh melebihi risikonya," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Dr Noor Hisham berkata, miokarditis adalah radang pada otot jantung sementara perikarditis pula merujuk kepada radang pada lapisan luar jantung.

"Simptom atau gejala yang dikaitkan dengan miokarditis atau pericarditis termasuklah sakit dada, perubahan pada kadar degupan jantung serta kesukaran untuk bernafas.

"Pada masa ini, hanya satu jenis vaksin mRNA sahaja, iaitu Comirnaty keluaran Pfizer-BioNTech diluluskan pendaftaran bersyarat di Malaysia," katanya.

Beliau turut mengesahkan sehingga 13 Jun lalu, sejumlah 2,793,826 vaksin Comirnaty diberikan kepada penduduk Malaysia membabitkan 1,676,959 dos pertama dan 1,116,867 dos kedua.

"Sehingga kini, tiada laporan kesan AEFI spesifik untuk miokarditis dan perikarditis yang diterima NPRA serta KKM.

"KKM juga mendapati sehingga kini, tiada tindakan regulatori yang diambil oleh badan rujukan antarabangsa lain seperti Agensi Perubatan Eropah (EMA) dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) ke atas produk vaksin Covid-19 jenis mRNA.

"Penilaian masih dijalankan bagi menentukan hubung kait isu ini dengan vaksin Covid-19 jenis mRNA.

"KKM akan sentiasa menjalankan pemantauan berterusan melalui program pemantauan mutu produk berdaftar dan farmakovigilans bagi memastikan kualiti, keselamatan dan keberkesanan produk vaksin sentiasa terjamin," katanya.

Menurutnya, KKM akan memaklumkan perkembangan terkini kepada orang ramai dari semasa ke semasa dan orang ramai dinasihatkan untuk mendaftarkan diri untuk mendapatkan vaksin Covid-19.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 19 Jun 2021 @ 12:06 PM