Pengawal Keselamatan Sekolah Kebangsaan Puchong Perdana menutup pintu pagar sekolah selepas menerima arahan penutupan daripada Pejabat Kesihatan Daerah bagi kawalan perebakan penyakit berjangkit wabak COVID-19. FOTO Hazreen Mohamad
Pengawal Keselamatan Sekolah Kebangsaan Puchong Perdana menutup pintu pagar sekolah selepas menerima arahan penutupan daripada Pejabat Kesihatan Daerah bagi kawalan perebakan penyakit berjangkit wabak COVID-19. FOTO Hazreen Mohamad
Mahaizura Abd Malik


Kuala Lumpur: Tutup semua sekolah buat sementara waktu dan laksanakan kembali Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR).

Itu cadangan Majlis Permuafakatan Persatuan Ibu Bapa dan Guru Nasional (PIBGN) bagi mengurangkan risiko penularan kes Covid-19 di sekolah.

Presiden PIBGN, Prof Madya Datuk Dr Mohamad Ali Hasan berkata, langkah itu adalah yang terbaik buat masa ini demi keselamatan warga sekolah terutama murid dan pelajar.

"Kita bimbang banyak kes penularan meningkat membabitkan sekolah dan jika dilihat kebanyakan sekolah harian.

"Sebaik mungkin tutup sementara semua sekolah dan mulakan PDPR segera kerana kita bimbang kes makin merebak dan nampaknya tidak terkawal apatah lagi suntikan vaksin pun belum menyeluruh.

"Malah, kita khuatir jangkitan di sekolah boleh berlaku daripada aktiviti tempat awam seperti bazar Ramadan dan sebagainya yang mungkin prosedur operasi standard (SOP) longgar atau tidak dipatuhi," katanya.

Katanya, beliau mengharapkan pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Kementerian Pendidikan dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) membuat penelitian terkini memandangkan banyak kes penularan berlaku di sekolah pada masa ini.

"Tiada pilihan penutupan sekolah perlu bagi kita mengawal dan mencegah penularan jangkitan Covid-19 di sekolah.

"Jadi, pihak berkaitan perlu mempertimbangkan menutup semula sekolah serta memantau dan meneliti bila waktu lebih selamat dan sesuai sekolah dibuka kembali," katanya.

Kes penularan di sekolah membimbangkan semua pihak terutama ibu bapa walaupun kebanyakan sekolah baru saja kembali memulakan sesi persekolahan secara fizikal awal bulan ini dan bulan lalu selepas hampir setahun menjalani PdPR.

Terbaharu, sebanyak 19 di Selangor diarah tutup bermula hari ini berikutan wujud kluster Covid-19, malah kelmarin semua sekolah di Miri juga ditutup 14 hari kerana penularan meningkat dalam kalangan guru dan pelajar.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 20 April 2021 @ 2:32 PM