Zatul Iffah Zolkiply

Kuala Terengganu: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) mengeluarkan 84 notis untuk menjalankan siasatan terhadap peniaga yang menjual air kosong melebihi RM1 segelas.

Timbalan Menterinya, Datuk Rosol Wahid berkata, Kelantan merekodkan jumlah kes paling tinggi dengan 14 notis dikeluarkan diikuti Selangor (12) manakala Sabah, Sarawak dan Johor masing-masing lapan notis.

Beliau berkata, Pahang turut merekodkan tujuh kes, Terengganu (enam kes) dan hanya negeri Kedah dan Putrajaya belum merekodkan sebarang notis dikeluarkan.

"Notis bertulis untuk siasatan lanjut mengikut Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011 kerana disyaki wujud unsur pencatutan ini dikeluarkan susulan Ops Catut 8.0 (air kosong) yang dilaksanakan KPDNHEP di seluruh negara.

ROSOL semasa sidang media selepas merasmikan pelancaran Program Jelajah Franchise Bay Peringkat Negeri Terengganu di KTCC Mall. FOTO Ghazali Kori
ROSOL semasa sidang media selepas merasmikan pelancaran Program Jelajah Franchise Bay Peringkat Negeri Terengganu di KTCC Mall. FOTO Ghazali Kori

"Operasi ini dijalankan terhadap restoran mewah, biasa, makanan segera, francais dan kedai makan serta warung selama sembilan hari bermula 7 April lalu susulan aduan yang diterima mengenai harga air kosong yang mahal dikenakan peniaga.

"Penguat kuasa KPDNHEP akan meneruskan operasi ini yang masih berbaki lima hari bagi memastikan hak pengguna terjamin manakala peniaga tidak mengaut keuntungan berlebihan.

"Sepatutnya air kosong hanya dicaj tidak lebih daripada 30 sen tetapi ada kedai yang mengenakan harga melebihi RM1, jadi kita ambil tindakan melakukan siasatan," katanya selepas merasmikan Program Jelajah Franchise Bay Peringkat Negeri Terengganu di KTCC Mall di sini, hari ini.

Turut hadir, Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), Datuk Ahmad Amzad Hashim; Pengerusi Jawatankuasa Keusahawanan, Sumber Manusia, Industri Mikro dan Hal Ehwal Penjaja negeri, Mohd Nur Khuzaini Ab Rahman dan Pengarah KPDNHEP Terengganu, Saharuddin Mohd Kia.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 10 April 2021 @ 3:24 PM