KHAIRY Jamaluddin (kiri) melihat peti 'ice box' simpanan vaksin pfizer ketika melawat Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di Stadium Indera Mulia pada Lawatan Kerja di Ipoh. FOTO Sharul Hafiz Zam
KHAIRY Jamaluddin (kiri) melihat peti 'ice box' simpanan vaksin pfizer ketika melawat Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di Stadium Indera Mulia pada Lawatan Kerja di Ipoh. FOTO Sharul Hafiz Zam
BERNAMA

Putrajaya: Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) berpuas hati dengan pembentangan dan tatacara perolehan vaksin Covid-19 dari syarikat pengeluar.

Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan Khairy Jamaluddin berkata, beliau bersama Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba dan Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah membentangkan maklumat dan perincian lanjut berkenaan perolehan vaksin kepada PAC pada 5 Januari lalu meskipun kerajaan masih terikat dengan 'non-disclosure agreement' atau perjanjian kerahsiaan yang dimeterai bersama syarikat pengeluar vaksin.

Dalam kenyataan balas kepada Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkaitan program imunisasi itu tadi, Khairy yang juga Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi berkata, butiran serta kertas perjanjian juga sudah ditunjukkan kepada PAC.

"PAC menerusi kenyataan pengerusinya yang juga Ahli Parlimen Ipoh Timur, Wong Kah Woh, dari parti DAP menyatakan bahawa PAC berpuas hati dengan pembentangan dan tatacara perolehahan vaksin Covid-19," katanya serta menambah terdapat juga wakil PKR dalam PAC itu.

Anwar dilaporkan membangkitkan beberapa persoalan berkenaan program imunisasi itu antaranya masalah ketelusan dalam mendapatkan vaksin, mengenai RM3 bilion bagi mendapatkan pelbagai jenis vaksin dan parameter yang diguna pakai dalam membuat keputusan bagi mendapatkan pelbagai jenis vaksin.

Mengenai andaian kerajaan tidak memberi perhatian terhadap vaksin Sputnik V dari Rusia, Khairy berkata ia tidak benar memandangkan vaksin Sputnik V sememangnya terdapat dalam potfolio pembelian vaksin Covid-19 negara dan kini sedang dalam penilaian Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) bagi tujuan kelulusan dan pendaftaran.

Bagi persoalan berkenaan pembabitan penyelidik tempatan dalam pembangunan vaksin pula, Khairy berkata, kementeriannya (MOSTI) membiayai penyelidikan dan pembangunan (R&D) vaksin tempatan bagi penyakit Covid-19 menerusi MOSTI Combating COVID-19 Fund (MCCOF).

"Pembiayaan itu diberikan kepada dua kumpulan penyelidik iaitu dari Universiti Malaya (UM) dan Universiti Putra Malaysia (UPM)," katanya.

Mengakui Malaysia tidak mempunyai fasiliti lengkap pembuatan vaksin, Khairy berkata, kerajaan memasukkan elemen nilai tambah bagi membolehkan Malaysia membangunkan kapasiti pembangunan vaksin dalam negara pada masa hadapan dalam rundingan pembelian vaksin Covid-19 daripada beberapa pembekal.

Khairy berkata beliau akan membentangkan maklumat lanjut berkenaan program imunisasi itu pada sesi taklimat kepada Ahli Parlimen tidak lama lagi dan surat jemputan kepada mereka untuk menghadirinya telah dihantar.

  • Lagi berita berkaitan Perintah Kawalan Pergerakan
  • Lagi berita berkaitan Covid-19
  • Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 16 Mac 2021 @ 2:23 PM