Raja Noraina Raja Rahim dan Mahaizura Abd Malik


Kuala Lumpur: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menjangkakan kes jangkitan dalam negara akan berkurangan kepada dua angka pada Mei ini.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, pihaknya yakin tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 2.0 sejak 13 januari lalu sebelum dilanjutkan kepada Februari mampu melandaikan kes.

"Kita jangkakan empat minggu (tempoh PKP) saja tak mahu panjangkan PKP jika tidak ekonomi terkesan jadi kita perlu seimbangkan kesihatan dan ekonomi," katanya selepas sesi taklimat media darurat Covid-19 menerusi aplikasi Zoom hari ini.

Katanya, pendekatan seterusnya ialah mengadakan PKP-Bersyarat (PKPB) sehingga beberapa bulan.

"Mungkin tiga bulan. Kita jangkakan Mei akan dapat turunkan kes hingga dua digit," katanya.

Dalam perkembangan lain Noor Hisham berkata, kerjasama antara hospital swasta berjaya meningkatkan fasiliti merawat pesakit Covid-19 membabitkan 1,286 katil, 65 katil unit rawatan rapi (ICU) serta 54 alat bantuan pernafasan.

"Setakat ini, kita berjaya mengenal pasti 130 hospital swasta yang mempunyai kemampuan perubatan untuk merawat pesakit Covid-19.

"Daripada jumlah itu 95 daripadanya menawarkan 1,286 katil, 65 katil di ICU serta 54 alat bantuan pernafasan dan kita masih lagi menunggu enam lagi hospital.

"Ini satu perkembangan baik kerana kita baru saja libat urus dengan mereka pada 23 Januari lalu tetapi sudah menerima respon yang baik," katanya.

Katanya, pewartaan Ordinan Darurat (Kuasa-kuasa Perlu) 2021 yang berkuat kuasa 11 Januari lalu membolehkan KKM meningkatkan lagi kerjasama bersama pihak swasta untuk memenuhi keperluan merawat pesakit Covid-19.

"Apa yang penting kita ada pakar dan petugas untuk merawat pesakit. Kita gunakan Ordinan Darurat di mana petugas hospital boleh beralih kepada hospital lain tidak kira antara swasta atau awam.

"Malah, KKM juga boleh meminjamkan ubat kepada hospital swasta dulu untuk merawat pesakit Covid-19 kerana mereka tiada ubatan khas merawat Covid-19 sebelum ini.

"Jadi inilah antara kerjasama dan libat urus KKM bersama pihak swasta dan kita harap akan dapat memantapkan lagi kerjasama ini," katanya.

  • Lagi berita berkaitan Covid-19
  • Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 25 January 2021 @ 7:40 PM