Mohamed Farid Noh


Kota Tinggi: Jangkitan Covid-19 di Malaysia dijangka terus meningkat berikutan pengesanan aktif secara besar-besaran yang dijalankan di seluruh negara.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, ia selari dengan arahan kerajaan mewajibkan semua pekerja warga asing menjalani ujian saringan Covid-19 bermula semalam.

Dalam pada itu, Adham meminta semua rakyat Malaysia terus mematuhi prosedur operasi standard (SOP) termasuk pemakaian pelitup muka, mencuci tangan dan penggunaan cecair pembasmi kuman sepanjang masa bagi mengekang jangkitan wabak itu ke dalam komuniti.

"Kerajaan menjangkakan jumlah jangkitan wabak Covid-19 terus meningkat dan mencatat angka tinggi berikutan langkah pengesanan yang diperhebatkan Kementerian Kesihatan (KKM).

"Salah satu faktor utama kes jangkitan dalam negara adalah tinggi adalah pengesanan jangkitan di kalangan pekerja warga asing di tapak pembinaan dan sektor perkilangan.

"Arahan mewajibkan ujian saringan ke atas pekerja warga asing bermula semalam juga akan menyaksikan kes jangkitan tinggi dijangka terus direkodkan.

"Setakat ini lebih 70,000 pekerja warga asing di Wilayah Persekutuan dan Selangor sudah disaring. Sasaran kerajaan adalah untuk menyaring sehingga 800,000 pekerja warga asing dalam masa terdekat," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Mesyuarat Perwakilan Pergerakan Wanita UMNO Bahagian Tenggara 2020 di Bandar Tenggara, di sini, hari ini.

Isnin lalu, Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, dilaporkan berkata kerajaan mewajibkan supaya pekerja asing menjalani ujian saringan Covid-19 dengan kos perlu ditanggung sendiri oleh majikan masing-masing, mulai semalam.

Katanya, majikan yang didapati gagal mematuhi arahan berkenaan akan dikenakan tindakan undang-undang dan penalti mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988.

Ditanya sama ada kerajaan sudah bersedia termasuk menyediakan pusat kuarantin dan rawatan yang mencukupi, Adham yang juga Ahli Parlimen Tenggara berkata, persediaan sudah dilakukan bagi menyediakan pusat berkenaan selaras dengan peningkatan jumlah kes.

Katanya, Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS) sudah dibuka dengan 4,000 katil sejak semalam dan akan dilengkapkan sehingga 10,000 katil dalam masa terdekat.

DATUK Seri Dr Adham Baba bersama Datin Salasiah Idris (kiri) dan Rashidah Ismail melihat skrin persidangan sayap Pemuda dan Puteri secara maya di Balai Aktiviti Zon 2 Taman Anggerik Bandar Tenggara Kota Tinggi. FOTO Zain Ahmed
DATUK Seri Dr Adham Baba bersama Datin Salasiah Idris (kiri) dan Rashidah Ismail melihat skrin persidangan sayap Pemuda dan Puteri secara maya di Balai Aktiviti Zon 2 Taman Anggerik Bandar Tenggara Kota Tinggi. FOTO Zain Ahmed

"Kerajaan tumpukan saringan warga asing di lima negeri iaitu Wilayah Persekutuan, Selangor, Pulau Pinang, Negeri Sembilan dan Sabah dengan diikuti Johor selepas ini.

"Pekerja warga asing yang didapati positif dan bergejala iaitu berada pada tahap satu hingga lima akan diasingkan segera dan dirawat di hospital Covid-19.

"Manakala pekerja warga asing positif dan tidak bergejala iaitu berada pada tahap satu dan dua diasingkan di pusat kuarantin dan rawatan diwartakan," katanya.

  • Lagi berita berkaitan Covid-19
  • Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 2 January 2021 @ 2:16 PM