GAMBAR hiasan. FOTO arkib NSTP
GAMBAR hiasan. FOTO arkib NSTP
BERNAMA

Georgetown: Kerajaan negeri hari ini mengumumkan bayaran bantuan khas kewangan (BKK) setengah bulan gaji atau minimum RM1,000 kepada 4,009 penjawat awam di Pulau Pinang.

Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow ketika membentangkan Belanjawan 2021 Negeri Pulau Pinang di Dewan Undangan Negeri (DUN) berkata, bayaran bonus itu membabitkan peruntukan sebanyak RM5.5 juta dan akan dibayar pada Disember nanti.

"Kerajaan negeri ingin merakamkan penghargaan dan terima kasih kepada Jabatan Kesihatan Negeri Pulau Pinang, Majlis Keselamatan Negara serta semua pasukan keselamatan, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Jabatan Bomba dan Penyelamat, Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM), Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) serta semua anggota perkhidmatan Persekutuan atas pengorbanan mereka sebagai petugas barisan hadapan.

"Terima kasih atas khidmat dan sokongan mereka untuk mengekang penularan wabak COVID-19 serta membantu memastikan kestabilan, keamanan dan ketenteraman awam," katanya.

Beliau turut menzahirkan ucapan terima kasih dan tahniah atas segala jasa dan pengorbanan barisan penjawat awam selaku tulang belakang kerajaan negeri kepada segala perancangan dan pelaksanaan dasar dan pembangunan negeri.

"Penjawat awam merupakan jentera laksana kerajaan, tanpa mereka pincanglah urus tadbir negeri.

"Pencapaian gemilang yang kita kecapi sehingga kini tidak akan dapat diperoleh tanpa komitmen dan sokongan yang jitu daripada mereka.

"Sebagai tanda penghargaan kepada sokongan padu yang diberikan oleh semua penjawat awam negeri Pulau Pinang pada 2020, kerajaan negeri bersetuju meluluskan bayaran Bantuan Khas Kewangan (BKK) akhir tahun bersamaan dengan setengah bulan gaji penjawat awam atau minimum RM1,000.

"Adalah diharapkan bayaran BKK ini akan meningkatkan semangat untuk memberikan perkhidmatan yang lebih cemerlang lagi di tahun-tahun akan datang," katanya.

Di samping itu, Chow berkata, pembayaran sebanyak RM300 juga akan disalurkan kepada 1,587 penyelia dan guru KAFA, 343 guru Sekolah Rendah Agama Rakyat, 263 guru Sekolah Menengah Agama Rakyat serta 590 guru dan Staf Sekolah Persendirian Cina serta pemberian RM200 seorang kepada seramai 320 guru tahfiz, guru pondok dan guru TADIS Negeri Pulau Pinang pada Disember ini membabitkan tambahan perbelanjaan RM898,900.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 12 Oktober 2020 @ 4:08 PM