GUAN Eng hadir di Mahkamah Kuala Lumpur bagi sebutan semula kes rasuah. FOTO Fathil Asri.
GUAN Eng hadir di Mahkamah Kuala Lumpur bagi sebutan semula kes rasuah. FOTO Fathil Asri.
BERNAMA

Kuala Lumpur: Bekas Menteri Kewangan Lim Guan Eng, akan menghadapi dua pertuduhan baharu berkaitan penyalahgunaan harta, di Mahkamah Sesyen Butterworth, Jumaat ini.

Perkara itu dimaklumkan Timbalan Pendakwa Raya Wan Shaharudin Wan Ladin, pada sebutan kes rasuah Guan Eng di hadapan Hakim Mahkamah Sesyen Azura Alwi, hari ini.

Guan Eng yang juga bekas ketua menteri Pulau Pinang, didakwa meminta suapan bagi membantu sebuah syarikat dilantik melaksanakan Projek Pembinaan Jalan-Jalan Utama dan Terowong di Pulau Pinang.

"Pihak pendakwaan sudah menyerahkan notis kepada tertuduh pagi ini, untuk memaklumkan mengenai dua pertuduhan ke atasnya mengikut Seksyen 403 Kanun Keseksaan itu," katanya semasa sebutan semula kes rasuah itu.

Wan Shaharuddin berkata, pertuduhan yang akan dihadapi Guan Eng Jumaat ini, adalah pertuduhan terakhir bagi kontroversi projek terowong dasar laut yang menjadi perhatian, sejak beberapa tahun lalu.

Seksyen 403 Kanun Keseksaan (KK), berkaitan kesalahan penyalahgunaan harta untuk kepentingan peribadi atau menyebabkan individu lain melupuskan sebarang harta, yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum lima tahun dan sebatan serta boleh juga dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Peguam Gobind Singh Deo yang mewakili Guan Eng, 60, mengesahkan, anak guamnya sudah menerima notis berkenaan.

Bagaimanapun, beliau berkata, pihaknya belum melihat dua pertuduhan baharu itu.

Pada 7 Ogos, Guan Eng dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini, atas satu pertuduhan meminta suapan bagi membantu sebuah syarikat dilantik melaksanakan Projek Pembinaan Jalan-Jalan Utama dan Terowong di Pulau Pinang.

Pada 10 Ogos lalu, beliau didakwa di Mahkamah Sesyen Butterworth atas pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk suapan bagi dirinya wang berjumlah RM3.3 juta, sebagai tindakan membantu syarikat milik Datuk Zarul Ahmad Mohd Zulkifli dilantik untuk melaksanakan projek itu yang bernilai RM6.3 billion.

Zarul adalah Pengarah Consortium Zenith Construction Sdn Bhd.

Pada 11 Ogos pula, Guan Eng sekali lagi didakwa di mahkamah sama atas pertuduhan menyalahgunakan kedudukannya sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang dan Pengerusi Lembaga Tawaran Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC), untuk rasuah wang berjumlah RM372,009 bagi isterinya Betty Chew Gek Cheng melalui syarikat Excel Property Management & Consultancy Sdn Bhd.

Beliau mengaku tidak bersalah atas ketiga-tiga pertuduhan yang dihadapinya.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 9 September 2020 @ 12:56 PM