SUSPEK dan pelbagai jenama rokok, arak yang dirampas dalam serbuan berkenaan. FOTO ihsan PGA
SUSPEK dan pelbagai jenama rokok, arak yang dirampas dalam serbuan berkenaan. FOTO ihsan PGA
Essa Abu Yamin


LELAKI disyaki konco sindiket penyeludupan rokok dan arak tidak sempat mengedar bekalan ke kedai runcit di apabila dia ditahan di sebuah rumah di Bandar Batu Pahat, di Batu Pahat, semalam.

Lelaki tempatan berusia 59 tahun itu ditahan sepasukan anggota Batalion 5 Pasukan Gerakan Am (PGA) Simpang Renggam yang melakukan serbuan jam 8.30 malam.

Pegawai Pemerintah Batalion 5 PGA, Superintendan Dimin Awang berkata, pemeriksaan di rumah itu menemui 675 karton rokok seludup pelbagai jenama.

"Hasil siasatan lanjut ke atas suspek membawa penemuan 188 botol arak yang dipercayai arak seludup di rumah kedua. Anggaran keseluruhan nilai rampasan adalah RM175,000.00," katanya dalam kenyataan, hari ini.

Beliau berkata, suspek disyaki terbabit dalam kegiatan mengedar rokok dan arak seludup ke kedai-kedai runcit yang tidak berlesen sekitar kawasan Batu Pahat.

"Suspek disiasat mengikut Seksyen 135 (1)Akta Kastam 1967. Tangkapan dan rampasan diserahkan ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Batu Pahat untuk tindakan lanjut," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 21 Julai 2020 @ 3:36 PM