LI (dua, kiri) bersama Atase Politik China, Zhang Chao, Pakar Perubatan Bersekutu ICU Hospital Rakyat Wilayah Guangdong Dr Wen Miaoyun dan Dr Sun. FOTO Bernama
LI (dua, kiri) bersama Atase Politik China, Zhang Chao, Pakar Perubatan Bersekutu ICU Hospital Rakyat Wilayah Guangdong Dr Wen Miaoyun dan Dr Sun. FOTO Bernama
BERNAMA

VAKSIN bagi Covid-19 dijangka akan dapat disiapkan pada hujung tahun ini atau awal tahun depan, sekiranya proses penyediaannya di China berjalan dengan lancar, menurut pakar perubatan dari China.

Doktor, penyelidik pasca kedoktoran Universiti Sun Yat-sen di China, Sun Jiufeng berkata, republik itu sedang membangunkan dua vaksin berbeza, dengan kedua-duanya kini di peringkat percubaan klinikal, yang dijangka siap pada Mei atau Jun nanti.

Beliau berkata, sebaik sahaja keputusan fasa kedua disiapkan, mereka akan masuk ke fasa ketiga percubaan klinikal, yang mungkin akan mengambil masa yang lebih panjang untuk disiapkan dan membabitkan sukarelawan.

"Ketika ini seluruh dunia sedang berusaha keras untuk menghasilkan vaksin berkenaan, dan jika semuanya berjalan lancar, mungkin kita akan dapat lihat vaksin itu siap digunakan menjelang hujung tahun ini atau awal tahun depan.

"Bagaimanapun, bagi penggunaan sebenar vaksin ini, memandangkan permintaannya amat tinggi, kita boleh katakan bahawa vaksin itu pastinya boleh digunakan oleh pesakit, tahun depan," katanya menerusi penterjemah dalam satu temu ramah eksklusif bersama dengan Bernama dan media The Star di pejabat kedutaan China di Kuala Lumpur, hari ini.

Dr Sun berkata, pasukannya mengadakan perbincangan dengan Malaysia, yang menunjukkan minat yang tinggi untuk turut serta dalam proses penyediaan vaksin itu di China, terutama dalam fasa ketiga percubaan klinikal.

"Sekiranya kita benar-benar bekerjasama dalam perkara ini, tidak syak lagi ia akan dapat mempercepatkan penghasilan vaksin itu, dan turut membawa banyak manfaat kepada Malaysia dalam tempoh masa yang pantas," tambahnya.

Turut hadir dalam sesi temu ramah itu ialah ketua doktor, profesor dan penyelia pascasiswazah Perubatan Kecemasan Bersepadu China dan Barat, Li Jun, serta profesor bersekutu, penyelia pascasiswazah, Ketua Doktor Bersekutu ICU, Hospital Rakyat Wilayah Guangdong, Wen Miaoyun.

Sementara itu, Li berkata, ketika ini banyak perbahasan timbul mengenai rawatan alternatif untuk Covid-19, yang jelas tidak menunjukkan bukti klinikal mengenai keberkesanannya.

Bagaimanapun, menurutnya, ubat tradisional China banyak digunakan bagi merawat pesakit Covid-19 di negara republik itu, dan dibuktikan agak efektif.

"Kami berkongsi pengalaman mengenai keberkesanan rawatan ini dengan rakan sekerja dari Malaysia.

"Kami harap sekiranya keadaan mengizinkan, Malaysia akan memperkenalkan ubat tradisional China ini dalam merawat Covid-19 secepat mungkin untuk membawa manfaat kepada pesakit.

"Setiap rawatan tertentu ada perbezaannya, bergantung kepada pesakit dan keadaan.., jadi kami menggunakan kaedah perubatan yang berbeza bagi setiap pesakit, dan memastikan mereka sesuai dengan keadaan berkenaan," tambahnya.

Pasukan lapan profesional perubatan dari China itu tiba di Kuala Lumpur pada 18 April dan telah menemui pakar tempatan termasuk Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, baru-baru ini.

Semalam Dr Noor Hisham dilaporkan berkata, pakar perubatan dari China itu memuji tindakan pantas dan efektif Malaysia terhadap pandemik Covid-19, termasuk dalam melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

  • Lagi berita berkaitan Covid-19
  • Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 2 Mei 2020 @ 10:28 PM