E-dompet GrabPay mensasar merangsang ekonomi digital Malaysia pada 2020 dengan memacu penggunaan tanpa tunai di Malaysia, yang menyokong inisiatif e-Tunai Rakyat 2020 dari Kerajaan Malaysia.

Ini dilaksanakan apabila syarikat memberi ganjaran kepada rakyat Malaysia dengan penjimatan tambahan sehingga RM3,000 dengan kempennya, "Siapa Cepat, Banyak Dapat".

Penggunaan pembayaran berasaskan elektronik meningkat dengan ketara sepanjang tahun lepas. Berdasarkan statistik oleh Bank Negara, nilai urus niaga untuk e-wang antara Januari 2019 dan Oktober 2019 melonjak kepada RM13.9 bilion dengan volum urus niaga sebanyak 1.72 bilion, melebihi RM11 bilion untuk keseluruhan 2018.

Tumpuan kerajaan untuk meningkatkan penggunaan pembayaran tanpa tunai di Malaysia, seiring dengan visi Grab yang memanfaatkan teknologi untuk memberi kebaikan kepada rakyat.

Pengarah Urusan GrabPay Malaysia, Singapura dan Filipina, Ooi Huey Tyng, berkata ekonomi progresif, tanpa tunai bukan sahaja akan memberi manfaat kepada pengguna tetapi juga membantu usahawan mikro dan pemilik syarikat kecil serta sederhana (SME) untuk mengembangkan perniagaan mereka tanpa kos, beban dan kebimbangan keselamatan yang berkaitan dengan menguruskan tunai.

Dilaporkan juga bahawa bayaran berasaskan elektronik akan dapat menyelamatkan Malaysia sehingga 1% daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) (dengan anggaran RM13 bilion) disebabkan kos urus niaga berasaskan tunai.

"Kami melancarkan GrabPay lebih setahun lalu dengan visi menjadi e-dompet rakyat. Sejak itu, kami terus memperkenalkan program dan kempen untuk menggalakkan penerimaan pembayaran digital dalam kalangan pengguna dan peniaga di seluruh negara.

“Strategi kami di sebalik ini selalu menggunakan pendekatan hyperlocal dan berkolaborasi dengan rakan seperti seperti Maybank dan PayNet, yang bersama-sama dengan kami meramalkan keperluan Malaysia untuk merangkul ekonomi digital.

“Melalui usaha, kami melatih rakan kongsi kami dengan lebih teliti dan memperkenalkan lebih banyak ciri yang ada kaitan dengan pengguna Malaysia," kata Ooi.

Aplikasi e-dompet serbaguna Malaysia

Dengan perkhidmatan ekosistem Grab dan rangkaian rakan kongsi yang semakin meningkat, GrabPay menyediakan pilihan pembayaran yang lancar serta mudah untuk keperluan setiap hari, dari perkhidmatan pengangkutan dan permintaan makanan serta penghantaran yang dikehendaki untuk membuat urusniaga dalam dan luar talian, di samping tambahan prabayar mudah alih.

Bagi memperkukuhkan penggunaan e-dompet dan lancar di seluruh Malaysia, GrabPay bekerjasama dengan PayNet, menjadikan ia e-dompet pertama di negara ini untuk mengguna pakai DuitNow QR, Standard QR Nasional Malaysia.

Melalui ini, pengguna kini dengan mudah boleh membuat pembayaran dari mana-mana bank pengguna atau aplikasi mudah alih e-dompet, dan peniaga hanya perlu memaparkan satu Kod QR untuk menerima pembayaran.

"Siapa Cepat, Banyak Dapat"

Sebagai aplikasi dengan ekosistem perkhidmatan teguh yang menangani keperluan harian rakyat Malaysia, GrabPay menawarkan nilai lebih besar kepada pengguna yang menebus pembahagian RM30 dari Kerajaan Malaysia melalui e-dompet GrabPay mereka.

Pada separuh kedua tahun 2019, pengguna GrabPay mampu menjimatkan sejumlah sehingga RM5.5 juta hanya dengan menggunakan GrabPay untuk membayar keperluan sehari-hari mereka seperti pengangkutan, belanja dan penghantaran untuk makanan dan keperluan harian mereka.

Dengan promosi "Siapa Cepat, Banyak Dapat", pengguna yang mendaftar untuk penebusan e-Tunai Rakyat 2020 melalui GrabPay akan mendapat diskaun dan baucar sehingga RM3,000 berdasarkan sistem ganjaran yang terdiri daripada tiga peringkat. Ini akan membantu pengguna mendapat manfaat sepenuhnya daripada inisiatif kerajaan sambil meregangkan nilai ringgit yang diterima.

Kempen ini menampilkan pelbagai rakan kongsi yang terdiri daripada jenama kegemaran rumah seperti Hotlink, Mydin, Photobook, The Coffee Bean & Tea Leaf, Baskin Robbins, Resipi Rahsia, Sushi Sushi, dan banyak lagi.


Untuk maklumat lanjut mengenai e-tunai rakyat, sila layari https://www.grab.com/my/etunairakyat/

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 15 January 2020 @ 3:01 PM