FOTO Hiasan
FOTO Hiasan
Garret Dawum


KESAN luka pada bibir kanak-kanak perempuan membongkar perbuatan kejam nenek dan bapa saudaranya yang disyaki menderanya.

Ketua Polis Daerah Sibu, Asisten Komisioner Stanley Jonathan Ringgit berkata, nenek berusia 50-an dan anaknya, 30, sudah ditahan di rumah mereka selepas satu laporan polis dibuat ibu mangsa 2 Disember lalu.

Beliau berkata, kanak-kanak malang berusia lebih setahun itu pada mulanya dihantar ibunya ke sebuah klinik untuk menimbang berat tetapi doktor meminta mangsa dirujuk ke Hospital Sibu kerana terdapat kesan luka pada bibirnya.

“Selepas dibawa ke Hospital Sibu pada 11 pagi, 1 Disember lalu, doktor mendapati kanak-kanak itu mengalami patah tulang kaki kanan, patah tulang tangan kiri, kesan luka pada muka dan leher serta koyak kulit di dalam mulut dan luka bibir.

“Ibu mangsa kemudian membuat laporan polis dan nenek serta bapa saudara mangsa ditahan kerana disyaki mendera kanak-kanak itu,” katanya dalam kenyataan semalam.

Stanley berkata, mangsa adalah anak bongsu daripada tiga beradik, manakala ibu bapanya bercerai Julai lalu.

“Mangsa dijaga neneknya sejak lahir kerana ibunya bekerja di sebuah kilang.

“Sebelum ini, ibu mangsa juga menyedari kecederaan dialami anaknya tetapi hanya dimaklumkan mangsa terjatuh dari katil,” katanya.

Beliau berkata, kedua-dua suspek yang ditahan disiasat mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 6 Disember 2019 @ 12:17 PM