TUNKU Azizah menyampaikan Anugerah Ibn Ummi Maktum kepada Muhammad Ghufran, hari ini. FOTO Zulfadhli Zulkifli.
TUNKU Azizah menyampaikan Anugerah Ibn Ummi Maktum kepada Muhammad Ghufran, hari ini. FOTO Zulfadhli Zulkifli.
Faliq Lajim


“SAYA tidak sangka Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah nak pergi ke hujung pentas beri anugerah ini selepas lihat saya bertongkat. Saya sangat terharu,” kata penerima anugerah Ibn Ummi Maktum, Muhammad Ghufran Musa.

Muhammad Ghufran, 27, adalah graduan orang kurang upaya (OKU) menerima anugerah terbabit di majlis Konvokesyen Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) Ke-35 di Gombak, hari ini.

Pengurniaan anugerah itu disampaikan Tunku Azizah yang juga Ketua Perlembagaan (Canselor) UIAM.

Gelagat baginda berlari anak dari tempatnya berdiri bagi menyampaikan anugerah berkenaan kepada graduan terbabit cukup menyentuh hati.

Menceritakan lanjut mengenai kejayaannya itu, Muhammad Ghufran berkata, dia pernah ditamatkan pelajaran ketika melanjutkan pengajian dalam bidang kejuruteraan di universiti sama.

“Asalnya saya bukan pelajar cemerlang. Dua tahun saya ambil bidang kejuruteraan itu, tetapi tak boleh nak bawa sebab persekitaran tidak mesra sehingga ditamatkan pengajian selepas mendapat keputusan corot.

“Namun, saya tidak mahu pulang dengan tangan kosong. Jadi saya mohon semula untuk melanjutkan pelajaran bagi membuktikan saya boleh berjaya selain tidak mahu menghampakan keluarga,” katanya yang memperoleh Purata Nilai Gred Kumulatif (CGPA) 3.67.

Dalam pada itu, penerima Anugerah Pelajaran Diraja dan pemegang Ijazah Sarjana Muda Pergigian, Siti Khadijah Shahnon, 26, berkata, keberkatan ilmu datang daripada cara menjaga hubungan dengan Allah SWT dan orang sekeliling.

“Kita kena jaga adab terutama dengan ibu bapa, pensyarah dan kawan. Insya-Allah, berkat daripada situ akan membantu kita sepanjang belajar,” kata anak ketiga daripada enam beradik itu.

Sementara itu, bekas Menteri Luar, Tan Sri Syed Hamid Albar yang turut menerima Sarjana Sains Kemanusiaan (Sains Politik) berkata, beliau melanjutkan pelajarannya atas dasar minat bagi menambah lagi ilmu terutama berkenaan politik.

Katanya, keinginan terus belajar sudah ada berikutan sebelum ini banyak bergaul dengan orang akademik selain sering memberi kuliah sama ada dalam dan luar negara.

“Tesis saya bertajuk Kejatuhan Sesebuah Parti Politik khususnya UMNO menggunakan teori Ibnu Khaldun iaitu Umran dan asabiyah.

“Pada usia lanjut, memang sukar untuk saya beri fokus tambahan pula sudah sasarkan untuk habiskan pengajian sarjana dalam tempoh setahun.

“Alhamdulillah, saya berjaya dengan mendapat sokongan daripada isteri dan anak bagi menghabiskan pengajian,” katanya yang sedang mempertimbangkan untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat Doktor Falsafah (PhD).

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 23 November 2019 @ 6:47 PM