AL-SULTAN Abdullah dan Tunku Azizah berangkat ke Istana Imperial bagi menyaksikan Upacara Pertabalan Maharaja Jepun ke-126, Maharaja Naruhito. FOTO Bernama
AL-SULTAN Abdullah dan Tunku Azizah berangkat ke Istana Imperial bagi menyaksikan Upacara Pertabalan Maharaja Jepun ke-126, Maharaja Naruhito. FOTO Bernama
BERNAMA

YANG di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah antara 185 ketua negara dan kenamaan dari seluruh negara yang berpeluang menyaksikan Upacara Pertabalan Maharaja Jepun secara langsung di Istana Imperial di Tokyo, hari ini.

Upacara itu bagi pertabalan Maharaja Jepun ke-126, Maharaja Naruhito yang dimasyhurkan pada 1 Mei lalu, dengan kali terakhir upacara tersebut diadakan pada tahun 1990 bagi ayahanda baginda, Maharaja Akihito.

Al-Sultan Abdullah yang mengenakan uniform Tentera Darat nombor satu manakala Tunku Azizah berpakaian baju kurung warna merah jambu diiringi Duta Besar Malaysia ke Jepun, Datuk Kennedy Jawan ke upacara bersejarah negara matahari terbit itu.

Kehadiran Seri Paduka berdua adalah atas jemputan kerajaan Jepun.

Maharaja Naruhito, 59, menaiki takhta selepas Maharaja Akihito, 85, melepaskan kedudukan tertinggi dalam hierarki pemerintahan negara itu atas faktor kesihatan, sekali gus menjadi Maharaja pertama berbuat demikian kerana kebiasaannya pewarisan hanya berlaku selepas kemangkatan.

Pemasyhuran Maharaja Naruhito menandakan permulaan era baharu Jepun, iaitu ‘Reiwa’ yang bermaksud harmoni dan tertib yang mengakhiri era ‘Heisei’ yang bererti mencapai keamanan di bawah pemerintahan Maharaja Akihito.

Upacara yang dinanti-nantikan rakyat Jepun itu berlangsung di dewan paling berprestij dan elegan di Istana Imperial dikenali sebagai ‘Seiden Matsu-no-Ma’ (State Room) hanya mengambil masa selama 30 minit, selepas bermula pada 1 tengah hari waktu tempatan (kira-kira 12 tengah hari waktu Malaysia).

MAHARAJA Naruhito pada Upacara Pertabalan Maharaja Jepun ke-126. FOTO Reuters
MAHARAJA Naruhito pada Upacara Pertabalan Maharaja Jepun ke-126. FOTO Reuters

Maharaja Naruhito pada upacara itu, mengenakan jubah berwarna jingga gelap yang hanya dipakai oleh Maharaja iaitu ‘gosokutai’ lengkap dengan mahkota ‘ryuei-no-onkanmuri’ menaiki Singgahsana Maharaja.

Maharani Masako yang mengenakan pakaian upacara istana ‘on-itsutsuginu’ yang terdiri daripada jubah lima lapisan diperbuat daripada sutera menaiki Singgahsana Maharani yang disebut sebagai ‘August Seat’.

Langsir berwarna ungu yang menutupi kedua-dua singgahsana itu kemudiannya dibuka serentak dengan paluan gong sebelum Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe tampil ke hadapan Maharaja Naruhito.

Maharaja Naruhito kemudiannya menyampaikan titah Maharaja diikuti Abe menyampaikan ucapan tahniah yang diakhiri dengan sorakan ‘Banzai’ sebanyak tiga kali bagi meraikan pertabalan itu, serentak dengan tembakan das meriam.

Tamat sahaja sorakan itu, Abe kembali ke tempat duduknya dan langsir kedua-dua singgahsana itu kembali ditutup untuk Maharaja Naruhito dan Maharani Masako berangkat keluar dari ‘Seiden Matsu-no-Ma’ menandakan berakhirnya upacara tersebut.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 22 Oktober 2019 @ 1:45 PM