Pembentangan Belanjawan 2020 langkah pertama merealisasikan objektif dan matlamat WKB 2030. FOTO Syarafiq Abd Samad
Pembentangan Belanjawan 2020 langkah pertama merealisasikan objektif dan matlamat WKB 2030. FOTO Syarafiq Abd Samad
BERNAMA

BELANJAWAN 2020 yang dibentangkan di Dewan Rakyat hari ini menjadi langkah pertama ke arah merealisasikan objektif dan matlamat Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata, belanjawan yang bersifat komprehensif itu selari dengan WKB 2030 untuk menstruktur semula ekonomi negara dan memacu pembangunan secara mampan seiring dengan pengagihan ekonomi yang adil, saksama dan inklusif untuk rakyat.

“Belanjawan yang dibentangkan adalah komitmen kerajaan untuk merapatkan kesenjangan ekonomi antara kelas pendapatan, kumpulan etnik dan wilayah.

“Ia adalah sebahagian integral daripada falsafah WKB 2030 yang berpaksikan model pertumbuhan inklusif demi kemakmuran seluruh rakyat,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Belanjawan 2020 yang dibentangkan Menteri Kewangan Lim Guan Eng hari ini mengumumkan siling Peruntukan Pembangunan bagi 2020 dinaikkan kepada RM56 bilion iaitu 18.9 peratus daripada keseluruhan Belanjawan 2020 berbanding 17.3 peratus pada 2019.

Mohamed Azmin berkata, peningkatan itu akan memberi manfaat secara langsung kepada semua rakyat Malaysia khususnya masyarakat B40, penduduk luar bandar dan anak muda.

Dalam Belanjawan 2020, RM1.6 billion diperuntukkan kepada masyarakat peneroka dan pekebun kecil FELDA, FELCRA dan RISDA.

Selain itu, lebih RM1 bilion diperuntukkan untuk kepenggunaan digital bagi perusahaan kecil dan sederhana (PKS) mengasah bakat dalam penggunaan teknologi baharu untuk mendepani cabaran Revolusi Perindustrian 4.0.

Mohamed Azmin berkata, Belanjawan 2020 turut memberi tumpuan kepada usaha pemberdayaan anak muda dalam mendepani cabaran baharu dalam era teknologi yang serba canggih.

“Justeru, fokus terhadap program Teknikal dan Latihan Vokasional dengan peruntukan RM5.9 bilion akan meningkatkan kebolehpasaran graduan baharu dalam dunia pekerjaan yang semakin kompetitif,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 11 Oktober 2019 @ 8:55 PM