NAJIB  di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, semalam.
NAJIB di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, semalam.
Nasharuddin Muhammad dan Murni Wan Omar


SEORANG saksi memberitahu Mahkamah Tinggi, di sini, bahawa ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho sering berhubung dengan isteri bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Bekas pegawai khas kepada Najib, Datuk Amhari Efendi Nazaruddin, 43, berkata demikian dalam prosiding bicara kes skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) membabitkan Najib di hadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah.

Menjawab soalan peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, beliau berkata tahu Jho Low rapat dengan Rosmah kerana melihat sendiri lelaki itu hadir ke majlis eksklusif yang dibuat di kediaman Najib.

SHAFEE: Dalam keterangan kamu, ada mengatakan bahawa Jho Low rapat dengan Rosmah. Bagaimana kamu tahu mereka rapat?

AMHARI: Dalam pengetahuan saya mereka rapat. Ada beberapa kali bila kami (beliau, Jho Low dan Ketua Setiausaha Sulit Najib, Datuk Azlin Alias) bertemu di hotel, Jho Low beritahu Rosmah menghubunginya. Rosmah juga ada memaklumkan beliau ada bercakap dengan Jho Low.

SHAFEE: Sekarang kamu beritahu mahkamah, kamu kata hubungan Jho Low adalah rapat kerana dia (Jho Low) beritahu kamu dan Rosmah sendiri mengakuinya.

AMHARI: Dia (Rosmah) tidak kata rapat dengan Jho Low tetapi dia selalu bercakap berhubung lelaki itu dengan penuh minat.

SHAFEE: Kamu mengatakan mereka rapat dengan bergantung apa yang dia (Rosmah) cakap?

AMHARI: Ya.

SHAFEE: Ada kamu tengok betapa rapat mereka?

AMHARI: Ada ketika beberapa majlis dan pertemuan.

SHAFEE: Berbalik kepada keterangan kamu sebelum ini, kamu kata tidak tahu apa yang dibualkan antara Rosmah dan Jho Low, bagaimana kamu tahu itu Rosmah?

AMHARI: Ya saya dengar suara, ia kuat. Jho Low juga ada meminta supaya diam kerana Rosmah menelefonnya.

Terdahulu, Amhari mengakui beliau tidak mengisytiharkan pinjaman AS$200,000 daripada Jho Low.

SHAFEE: Kamu tahu Jho Low mempunyai minat dengan kerajaan terutamanya Pejabat Perdana Menteri (PMO), Bahagian Peracangan Ekonomi (EPU) dan Kementerian Kewangan?

AMHARI: Ya, Jho Low mempunyai minat terhadap kerajaan.

SHAFEE: Dan kamu tidak mengisytiharkan pinjaman ini kepada kerajaan atau mendapatkan kebenaran daripada prinsipal kamu? Kamu tahu ia boleh menjadi satu kesalahan jenayah?

AMHARI: Saya tidak sedar dan tidak tahu ia adalah satu kesalahan.

Amhari dalam keterangannya menafikan ada membantu Jho Low sejak beliau bertemu lelaki itu pada 2007 serta berhubung projek Iskandar Malaysia.

SHAFEE: Kamu sedar Jho Low berminat dengan projek Iskandar Malaysia?

AMHARI: Saya tidak tahu.

SHAFEE: Kamu sedar bahawa projek ini mempunyai kerjasama dengan Mubadala (Mubadala Investment Company) dan Khazanah di mana kedua-dua pihak ini melabur di dalamnya?

AMHARI: Saya tidak tahu.

SHAFEE: (Merujuk saksi kepada Akta Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar, 2007) (IRDA). Adakah kamu tahu berhubung akta ini?

AMHARI: Tidak tahu.

SHAFEE: Bukankah akta ini adalah ‘bayi’ menteri kamu? (ketika itu Amhari bekerja di EPU dan ketuanya adalah Tan Sri Dr Mohd Effendi Norwawi).

AMHARI: Saya tidak tahu.

SHAFEE: Kamu menyediakan ucapannya?

AMHARI: Jarang tetapi ya.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 11 September 2019 @ 6:30 AM