PENANDA arahan kawasan larangan merokok yang dipasang pengurusan restoran di Klang. FOTO Faiz Anuar
PENANDA arahan kawasan larangan merokok yang dipasang pengurusan restoran di Klang. FOTO Faiz Anuar
Syalikha Sazili


KEMENTERIAN Kesihatan Malaysia (KKM) diminta untuk memperluaskan kawasan larangan merokok di pejabat khususnya di tempat tertutup.

Pengerusi Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Negara (NIOSH), Tan Sri Lee Lam Thye berkata, perkara ini perlu dibincang dengan majikan sebagai galakan kepada gaya hidup sihat dalam kalangan pekerja.

“Disamping kita memberi kebebasan kepada perokok untuk merokok tetapi perlu ada had kawasan.

“Saya dapati ramai pekerja yang menggunakan tandas pejabat untuk merokok sekali gus memberi kesan kepada bukan perokok yang menggunakan kemudahan yang sama.

“Justeru itu, majikan perlu menyediakan tempat khas bagi mereka supaya orang lain tidak terjejas,” katanya selepas melepaskan peserta larian program My Jantungku 2019 di Putrajaya, hari ini.

Lebih 2,000 peserta menyertai program anjuran Pertubuhan Pengamal Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Malaysia (MOSHPA).

Turut hadir, Presiden MOSHPA, Datuk Dr Kanagaraja Raman dan Timbalan Ketua Pengarah (Keselamatan Pekerjaan) Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerja Malaysia (JKKP) Putrajaya, Zailee Dollah.

Selain itu, Lam Thye, juga berkata, inisiatif larian ini berupaya meningkatkan kesedaran dalam kalangan pekerja berhubung kepentingan menjaga jantung yang menjadi pembunuh nombor satu negara.

“Saya anggap aspek penjagaan jantung dan pengurusanya satu perkara penting justeru kesedaran mengenai sentiasa diperlukan.

“Gaya hidup yang sihat dalam kalangan pekerja membawa kepada peningkatan produktiviti,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 13 January 2019 @ 11:15 AM