GAMBAR hiasan. FOTO arkib NSTP
GAMBAR hiasan. FOTO arkib NSTP
Farhana Syed Nokman dan Ahmad Suhael Adnan


SEMUA hal ehwal Islam pada peringkat Persekutuan perlu diletakkan di bawah kuasa Majlis Raja-Raja untuk mengembalikan maruah serta memperkasa institusi itu.

Naib Presiden Parti Amanah Negara (AMANAH), Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa, berkata Majlis Raja-Raja perlu menjadi penentu perjalanan dasar Islam di negara ini, manakala agensi hal ehwal Islam bawah Kerajaan Persekutuan hanya bertindak sebagai pelaksana.

Katanya, ia bagi mengelakkan agensi seperti Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) disalah gunakan bagi kepentingan politik serta membelakangkan Majlis Raja-Raja.

“Kita lihat sebelum ini wujud campur tangan politik dalam agensi seperti JAKIM ketika pentadbiran kerajaan sebelum ini, contohnya ketika isu Rang Undang-Undang (RUU) 355.

“Sepatutnya nak bawa cadangan di Parlimen pun perlukan persetujuan raja-raja, tetapi hingga saat ini, setahu kami Majlis Raja-Raja tidak pernah perkenankan pun.

“Institusi lain juga digunakan bagi menyokong kumpulan politik tertentu, hingga tanpa disedari, tindakan itu bercanggah dengan kuasa Majlis Raja-Raja,” katanya ketika dihubungi NSTP, hari ini.

Ketika ini, 12 agensi hal ehwal Islam berada di bawah Jabatan Perdana Menteri, iaitu JAKIM, Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM), Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, Lembaga Tabung Haji (TH), Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM).

Selain itu, Jabatan Wakaf, Zakat & Haji (JAWHAR), Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI), Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM), Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPIEM) dan Yayasan Waqaf Malaysia, selain Al-Hijrah Media Corporation.

Mujahid berkata, cadangan meletakkan agensi Islam di bawah Majlis Raja-Raja tidak bererti institusi itu akan terbabit secara langsung dalam urusan harian agensi berkaitan.

“Pentadbiran harian seperti pengurusan agensi dan kewangan dijalankan kerajaan, selagi mana kuasa Majlis Raja-Raja tidak diambil atau diceroboh tanpa disedari.

“Contohnya, dulu didedahkan bagaimana menteri bertanggungjawab ketika menyalahgunakan dana YaPIEM, sedangkan agensi itu sepatutnya tumpu pada pembangunan ekonomi Islam. Ini tidak boleh dibenarkan berlaku lagi,” katanya.

Sementara itu, Pensyarah Kulliyah Undang-Undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Prof Madya Dr Shamrahayu A Aziz, bersetuju dengan pelaksanaan cadangan itu yang bakal mengembalikan kuasa Raja, selaras Perlembagaan Persekutuan.

“Islam kekal di bawah kuasa Raja dan Majlis Raja-Raja boleh memainkan peranan, namun Kerajaan Persekutuan masih perlu wujudkan portfolio untuk mengekalkan seorang menteri untuk bertanggungjawab dalam hal ehwal Islam.

“Ini kerana Kerajaan Persekutuan masih ada tanggungjawab dalam undang-undang Islam,” katanya.

Shamrahayu berkata, adalah tidak adil bagi pihak tertentu menuntut JAKIM dimansuhkan kerana kewujudannya tidak bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan.

“Sebelum ini, satu institusi sebagai sekretariat kepada Majlis Hal Ehwal Agama Islam diwujudkan pada 1968 dengan perkenan Majlis Raja-Raja.

“JAKIM asalnya adalah sekretariat itu sebelum diletakkan di bawah Jabatan Perdana Menteri. Jadi, tidak adil untuk mencadangkan ia dibubarkan,” katanya.

Pengerusi PKR Perak, Dr Muhammad Nur Manuty, turut bersetuju dengan usaha itu, namun ia perlu diperhalusi menerusi perbincangan antara kerajaan dan Majlis Raja-Raja.

“Mengikut Perlembagaan, Sultan dan Raja adalah ketua agama Islam, dan dalam manifesto Pakatan Harapan (PH) juga kami merancang mengembalikan kuasa Sultan bagi mengukuhkan Islam.

“Perkara ini perlu diperhalusi dengan perbincangan antara kerajaan dan Majlis Raja-Raja bagi memastikan tiada salah faham antara institusi itu dan kementerian berkaitan hal ehwal agama,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 27 Mei 2018 @ 8:55 PM