Kerja-kerja menyelamat sebahagian 850 mangsa yang terkandas sedang dijalankan anggota bomba dan penyelamat serta kakitangan SkyCab di puncak Gunung Machinchang. FOTO Shahrizal Md Noor
Kerja-kerja menyelamat sebahagian 850 mangsa yang terkandas sedang dijalankan anggota bomba dan penyelamat serta kakitangan SkyCab di puncak Gunung Machinchang. FOTO Shahrizal Md Noor
BERNAMA

OPERASI menurunkan 500 pelancong yang terkandas di puncak Gunung Machinchang di Langkawi apabila perkhidmatan SkyCab mengalami masalah teknikal petang Ahad, telah selesai menjelang tengah malam tadi.

Pegawai Perhubungan Awam Jabatan Bomba dan Penyelamat Kedah, Mohamad Mustakim Mukhtar berkata para penumpang yang terkandas mula di bawa turun bermula jam 9.30 malam selepas kerosakan tersebut berjaya dibaiki oleh kakitangan syarikat berkenaan.

Terdahulu 89 daripada lebih 500 pelancong yang terkandas selepas kereta kabel Langkawi SkyCab mengalami masalah teknikal petang tadi selamat tiba di stesen di Oriental Village di sini kira-kira 9.30 malam ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA), Datuk Azizan Noordin berkata, 89 pelancong itu terkandas dalam gondola apabila sistem mengalami kerosakan kira-kira 5.48 petang tadi.

“Tiga lagi kereta kabel membawa 18 pelancong sedang bergerak ke bawah selepas tersangkut kira-kira empat jam antara middle station dan base station,” katanya malam ini.

Beliau berkata pasukan teknikal Panorama Langkawi Sdn Bhd, anak syarikat LADA dan pengendali sistem kereta kabel itu, terpaksa menggunakan usaha secara manual untuk menggerakkan sistem bagi kereta kabel tersebut turun ke base station.

“Pasukan teknikal mengandungi 12 orang bersama dua anggota bomba dan penyelamat telah berada di middle station untuk menggantikan sistem yang gagal berfungsi yang menjadi punca sistem itu mengalami kerosakan,” katanya.

Azizan berkata setakat pukul 10 malam, kira-kira 200 pelancong masih terkandas di middle station, yang terletak kira-kira 650 meter dari paras laut dan 300 lagi terkandas di upper station, kira-kira 708 meter dari parasc laut.

“Insya-Allah, sebaik sahaja kerja-kerja pemulihan dijalankan, baki pelancong boleh dibawa turun ke base station diharapkan sebelum tengah malam” kata beliau.

Mengenai keadaan pelancong yang tiba di base station, beliau berkata seorang pelancong pengsan tetapi sedar semula sebelum dibawa ke Hospital Langkawi untuk pemeriksaan lanjut.

“Yang lain dalam keadaan baik dan sesetengah nampaknya mengalami trauma sedikit selepas terkandas dalam kereta kabel dan tersangkut di awang-awangan setinggi beberapa ratus meter selama beberapa jam tetapi kami berusaha untuk menenangkan mereka dan memberi bantuan yang perlu,’ kata beliau.

Beliau berkata perkhidmatan kereta kabel itu tidak akan beroperasi selama satu hari esok untuk membolehkan siasatan menyeluruh dijalankan mengenai insiden.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 18 Februari 2018 @ 11:50 PM