myMetro

Kuala Lumpur: Menyedari keperluan mendesak pelarian Syria yang bukan sahaja menempuh kehidupan serba daif, malah berhadapan musim sejuk ketika ini Muslim Care Society Malaysia (Muslim Care) bertindak segera membawa misi bantuan kepada pelarian berkenaan di sempadan Turki-Syria bermula 25 Januari hingga 3 Februari depan.

Pergolakan politik bersenjata yang tidak berkesudahan menyebabkan Syria menghadapi krisis kemanusiaan terburuk, Laporan Tahunan 2015 Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Bagi Orang Pelarian (UNHCR) menunjukkan seramai 4.2 juta daripada 18.5 juta penduduk bumi anbia itu menjadi pelarian di luar negara manakala 7.2 juta lagi merempat di tanah air mereka.

Setiausaha Agung Muslim Care Zakaria Abd Latif berkata, bagi misi kali ini, pihaknya menetapkan sasaran membawa 20 sukarelawan membabitkan pelbagai kepakaran termasuk perubatan, media dan pendidik.

“Kami berharap rakyat Malaysia memberikan sumbangan kepada Tabung Muslim Care untuk membantu saudara Syria menghadapi musim sejuk. Selain pelarian di kem, sumbangan turut memfokuskan kepada bantuan pendidikan anak Syria.

“Muslim Care sudah mempunyai dan menguruskan empat sekolah di Reyhanli (sempadan Turki-Syria) yang memerlukan RM150,000 sebulan untuk kos operasi,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 6 January 2017 @ 9:26 AM