NAJIB bersama Putera Mohammed ketika mengadakan pertemuan di Istana As-Salam, semalam.
NAJIB bersama Putera Mohammed ketika mengadakan pertemuan di Istana As-Salam, semalam.
BERNAMA

Jeddah: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak diberi sambutan rasmi oleh perwakilan Arab Saudi yang diketuai Putera Mahkota Arab Saudi, Putera Mohammed bin Naif al-Saud di Lapangan Terbang Antarabangsa King Abdulaziz al-Saud di sini, semalam.

Protokol sedemikian adalah penghormatan buat pemimpin Malaysia yang hanya diberikan kepada pemimpin tertentu.

Beliau yang mempunyai jadual ketat di Arab Saudi tiba dengan penerbangan khas pada jam 9.13 malam (2.13 pagi Ahad waktu Malaysia).

Najib yang ditemani isteri Datin Seri Rosmah Mansor sedang dalam rangka lawatan rasmi tiga hari atas jemputan Raja Salman Abdulaziz al-Saud.

Jemputan itu menandakan hubungan erat antara Arab Saudi dan Malaysia.

Yang turut menyertai rombongan perdana menteri ialah Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman, Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharum.

Lagu kebangsaan kedua-dua negara dimainkan pada majlis sambutan berkenaan.

Najib dan anggota rombongan kemudiannya menghadiri majlis bankuasi diraja di Istana As-Salam di sini yang diraikan Raja Salman.

Awal Ahad, Najib akan melawat stesen Mashaaer al-Mugaddasah (Laluan Selatan) projek Makkah Metro yang turut melibatkan syarikat Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana).

Prasarana memenangi kontrak mengendali operasi dan penyelenggaraan fasa pertama sistem Pengangkutan Awam Makkah (Makkah Metro) itu.

Menjelang tengah hari, perdana menteri akan menghadap Raja Salman di Istana As-Salam.

Pertemuan itu mengukuhkan lagi hubungan sedia terjalin antara kedua-dua negara.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 8 Jun 2015 @ 5:42 AM