PESAWAT KT-1B Jupiter Aerobatik Team Indonesia berlepas pulang selepas menarik diri.
PESAWAT KT-1B Jupiter Aerobatik Team Indonesia berlepas pulang selepas menarik diri.

Langkawi: Pasukan aerobatik Jupiter One Tentera Nasional Indonesia-Angkatan Udara (TNI-AU) menarik diri daripada menyertai Pameran Antarabangsa Maritim dan Aeroangkasa Langkawi 2015 (LIMA ‘15) yang berlangsung mulai hari ini.

Pegawai Tinggi TNI-AU Marsyal Pertama Indra Yadi berkata, pihaknya terpaksa menarik diri selepas dua pesawatnya jenis Wongbee buatan Korea Selatan terhempas di Kampung Darat Benta Pemandangan Indah dan Kampung Gelam, Mukim Kedawang, di sini, menyebabkan dua rumah mengalami kerosakan teruk.

“Enam pesawat Jupiter pulang hari ini (semalam) bagaimanapun penyertaan syarikat Indonesia dan lain-lain di dalam LIMA’15 masih diteruskan.

“Ia adalah penyertaan pertama pasukan aerobatik Jupiter One Indonesia di Langkawi. Namun, tragedi (terhempas) itu menyebabkan kami terpaksa menarik diri,” katanya selepas melawat empat juruterbang Indonesia itu di Hospital Langkawi (HL), di sini, semalam.

Sementara itu, Ketua Unit Perubatan LIMA’15 Prof Datuk Seri Dr Abu Hassan Asaari Abdullah berkata, HL mengambil langkah drastik melakukan rawatan sewajarnya terhadap empat juruterbang warga Indonesia yang terhempas itu ketika melakukan latihan, kelmarin.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 17 Mac 2015 @ 5:27 AM