PERMAINAN ‘The Last of Us Part II’ Remastered tawar jalan cerita serta perkembangan plot yang unik.
PERMAINAN ‘The Last of Us Part II’ Remastered tawar jalan cerita serta perkembangan plot yang unik.
Muhammad Saufi Hassan


PERMAINAN mampu untuk dinobatkan sebagai 'Judul Permainan Tahunan' apabila memenuhi jangkaan hampir di setiap segmen serta plot permainan.

Judul 'The Last of Us Part II' mula diterbitkan hampir empat tahun lalu dan kini edisi 'Remastered' menemui pemain dengan naik taraf kesan grafik lebih baik.

Malah judul berkenaan masih mengekalkan plot sama, tetapi peningkatan kesan grafik memberikan pengalaman unik kepada pemain secara menyeluruh.

Pada 2021, peningkatan percuma membenarkan pemilik PlayStation 5 (PS5) baharu memainkan versi 'tweak' bagi PS4 asal, kemudian muncul siri drama TV mendapat pujian yang membawa penonton baharu kepada kisah terdesak Ellie dan Joel.

'The Last of Us Part II Remastered', versi baik pulih permainan yang sangat baik, menambahkan Mod Fidelity baharu, menawarkan resolusi 4K pada 30 bingkai sesaat serta mod prestasi dalam 1440p pada 60 fps.

Pengguna memerlukan paparan yang baik untuk melihat perbezaan daripada peningkatan PS5 lama, tetapi ia ada di sana.

Pergerakan lebih lancar, pencahayaan lebih terang dan perincian indah, terutama pada dedaunan, hanya mempunyai sentuhan yang lebih hidup padanya, menjadikan rasa rendaman lebih hebat dalam dunia yang berlumpur dan hancur ini.

Penulis berasakan impak yang paling sukar dalam adegan pertarungan epik permainan yang kini terasa sangat cair dan sengit dan dalam detik-detik sinematik emosi yang permainan itu melakukannya dengan cemerlang.

Lebih penting ialah perubahan pada kawalan dengan pelaksanaan penuh pengawal Dual Sense.

Respons haptik dan pencetus penyesuaian membolehkan perbezaan yang ketara dalam rasa antara pelbagai senjata, menambah kepada fizikal pertempuran semata-mata.

Penambahan mod gitar yang membolehkan anda memetik akustik lama Joel menggunakan pad sentuh adalah ciri persisian, tetapi sangat menyenangkan.

Apa yang benar-benar menaikkan permainan ialah pelbagai kandungan bonus.

Mod baharu bernama 'No Return' ialah permainan survival dan pemain berusaha untuk terus hidup selama mungkin melalui berbilang gelombang serangan musuh.

Pemain mendapat pilihan laluan melalui siri peringkat yang dijana mengikut prosedur, setiap satu berdasarkan kawasan daripada permainan utama.

Jika anda mati, permainan berakhir, jika anda berjaya sehingga penghujungnya, ada pertempuran bos gergasi.

Bagi 'horde mode' pula, ia bukan sesuatu yang baharu, tetapi pembangunnya iaitu Naughty Dog melakukan tugas cemerlang untuk mengangkut ketegangan naratif permainan utama dalam penentuan tembak tertutup ini.

Pemain tidak hanya berdiri di belakang perlindungan dan meledakkan apa-apa yang bergerak, pemain perlu merayap melalui kedai dan kawasan terbengkalai, mendengar musuh.

Selain itu, beberapa peringkat menentang yang dijangkiti, manakala yang lain menampilkan askar manusia, jadi taktik beralih sewajarnya.

Apa yang pemain peroleh ialah gabungan menarik antara aksi senyap dan habis-habisan dan pada penghujung setiap peringkat, anda boleh menaik taraf senjata dan perkakas.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 21 Mei 2024 @ 6:45 AM