APPLE Vision Pro beri definisi baharu sistem perkomputeran reruang gabung kandungan digital, dunia fizikal dengan lancar.
APPLE Vision Pro beri definisi baharu sistem perkomputeran reruang gabung kandungan digital, dunia fizikal dengan lancar.
Muhammad Saufi Hassan


DUNIAHARI ini berubah lagi apabila kemunculan sistem komputer reruang atau 'spatial computer', sekali gus mengubah trend terbaharu dalam ruang teknologi terkini.

Pengguna sudah mencapai evolusi 'cashless' dan kini dipercayai bergerak ke arah 'screenless' apabila semuanya terbina dalam ruang maya persis augmentasi realiti serta realiti maya.

Untuk itu, Apple Vision Pro memberikan definisi baharu kepada sistem perkomputeran reruang, sekali gus dimensi baharu teknologi berkenaan diperluaskan pada masa akan datang.

Apple Vision Pro ini persis ciri-ciri hibrid yang dimiliki peranti augmentasi realiti dan realiti maya, namun peranti ini mempertingkatkan keupayaan dengan integrasi kawasan realiti dengan maa.

Bahasa mudahnya, ia umpama ciri 'Jarvis' dan pengguna boleh menetapkan ruang pejabat atau tugasan secara maya dengan skrin, papan kekunci dan sebagainya.

Apple Vision Pro mula diperkenalkan Jun lalu dan memasuki pasaran di Amerika Syarikat (AS) beberapa minggu sebelum ini.

Ia sekali gus menjadi trend terbaharu komuniti teknologi di negara berkenaan apabila dimensi Apple Vision Pro itu memberikan definisi sebenar kepada sistem perkomputeran reruang.

PENGGUNA boleh melaksanakan penetapan ruang produktiviti secara maya tanpa mengabaikan realiti semasa.
PENGGUNA boleh melaksanakan penetapan ruang produktiviti secara maya tanpa mengabaikan realiti semasa.

Perkakas ini menggabungkan kandungan digital dengan dunia fizikal dengan lancar, sambil membenarkan pengguna kekal hadir dan berhubung dengan orang lain.

Vision Pro mencipta kanvas tanpa had untuk aplikasi yang melangkaui sempadan paparan tradisional dan memperkenalkan antara muka pengguna tiga dimensi sepenuhnya yang dikawal oleh input yang paling semula jadi dan intuitif yang mungkin mata, tangan dan suara pengguna.

Menampilkan visionOS, sistem pengendalian reruang pertama di dunia, Vision Pro membolehkan pengguna berinteraksi dengan kandungan digital dalam cara yang dirasakan seperti wujud secara fizikal di ruang mereka.

Reka bentuk dinamik Vision Pro menampilkan sistem paparan resolusi ultra tinggi yang memuatkan 23 juta piksel pada dua paparan dan silikon Apple tersuai dalam reka bentuk dwi-cip yang unik untuk memastikan setiap pengalaman terasa seperti ia berlaku di hadapan mata pengguna dalam masa nyata.

Apple Vision Pro membawa dimensi baharu kepada pengkomputeran peribadi yang berkuasa dengan mengubah cara pengguna berinteraksi dengan aplikasi kegemaran mereka, menangkap dan menghidupkan semula kenangan, menikmati rancangan televisyen (TV) dan filem yang menakjubkan serta berhubung dengan orang lain dalam FaceTime.

Menerusi dua paparan resolusi ultra tinggi, Apple Vision Pro boleh mengubah mana-mana ruang menjadi teater filem peribadi dengan skrin selebar 100 kaki dan sistem audio reruang termaju.

SISTEM perkomputeran reruang ini sudah menjadi trend baharu di beberapa negara barat.
SISTEM perkomputeran reruang ini sudah menjadi trend baharu di beberapa negara barat.

Pengguna boleh menonton filem dan rancangan TV atau menikmati filem tiga dimensi yang menakjubkan.

Apple Immersive Video menawarkan rakaman resolusi tinggi 180 darjah dengan 'Audio Spatial' dan pengguna boleh mengakses barisan video mengasyikkan yang menarik yang membawa mereka ke tempat baharu sepenuhnya.

Pengkomputeran reruang membolehkan jenis permainan baharu dengan tajuk yang boleh merangkumi spektrum rendaman dan membawa pemain ke dunia baharu.

Pengguna juga boleh bermain lebih 100 permainan Arked Apple pada skrin sebesar yang mereka mahu, dengan audio mendalam yang luar biasa dan sokongan untuk pengawal permainan popular.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 20 Februari 2024 @ 7:00 AM