SEGMEN AR dan VR akan menjadi masa depan latihan dan ini dibuktikan dengan keupayaan perisian yang bersifat nyata
SEGMEN AR dan VR akan menjadi masa depan latihan dan ini dibuktikan dengan keupayaan perisian yang bersifat nyata
Muhammad Saufi Hassan


Perkembangan teknologi baharu khususnya pada tahun ini akan melihat kepada beberapa trend khususnya kemajuan berkaitan kecerdasan buatan (AI) serta keupayaan pembelajaran mesin (machine learning).

Kemajuan teknologi pada hari ini banyak dipengaruhi oleh persekitaran baharu dan ini juga disebut sebagai Revolusi Industri 4.0 (IR4.0) yang banyak terkait tentang automasi.

Jika dilihat dalam skala harian sebagai pengguna, mungkin ramai sudah melihat di restoran penggunaan robot penghantar makanan kepada meja pengunjung.

Itu adalah skala kecil yang dilihat namun evolusi teknologi itu berlaku hampir setiap hari dengan kepelbagaian penemuan baharu yang memberi kemudahan kepada pengguna.

Penggunaan robot penghantar pesanan itu juga sudah 'mematikan' fungsi manusia yang selama ini dan mungkin pengurangan jumlah pekerja diambil alih oleh robot pada masa depan.

Pada ketika ini, teknologi AI serta 'machine learning' ini masih disifatkan sebagai 'muda' serta belum 'matang', namun ia mungkin mencapai status kemuncaknya kira-kira beberapa tahun lagi.

Pada minggu ini, #ITMetro akan menyenaraikan tiga evolusi teknologi paling dinanti-nantikan untuk tahun ini.

Kecerdasan buatan (AI) dan Machine Learning (ML)

Sejak sedekad yang lalu, orang ramai sudah memperkatakan dengan AI dan sejak daripada itu, pelbagai evolusi sudah berlaku untuk teknologi ini.

Berdasarkan trend semasa, ia tidak menunjukkan pengurangan minat orang awam malah industri turut sama-sama membangunkan AI mereka sendiri sesuai dengan keperluan semasa.

Pada hari ini, teknologi AI yang paling popular adalah pengenalan imej serta suara, program navigasi, pembantu suara (Seperti Siri dan Alexa) dan pelbagai lagi aplikasi atau alat bantu pengguna menerusi AI ini.

Kemajuan AI ini juga akan terus dibangunkan serta ia mampu untuk menganalisis pelanggan, kelakuan pengguna dan berinteraksi mengikut kesesuaian.

Untuk ML pula, ia adalah sebahagian daripada AI namun terarah kepada analisis sesuatu senario dan memberi solusi kepadanya menerusi kefungsian baharu.

KECERDASAAN buatan dan pembelajaran mesin antara yang mendapat perkembangan paling pesat tahun ini
KECERDASAAN buatan dan pembelajaran mesin antara yang mendapat perkembangan paling pesat tahun ini

Proses Automasi Robot (RPA)

Ini juga adalah salah satu kemajuan teknologi yang semakin berkembang pesat khususnya untuk kegunaan industri dalam skala yang besar.

RPA menggunakan pelbagai perisian serta aplikasi untuk menjadikan urusan harian dalam sesebuah industri secara automasi dengan pengumpulan data serta analisis.

Perkhidmatan pelanggan yang melalui tugasan berulang menggunakan khidmat RPA ini sekali gus menjadikan ia lebih sistematik.

Berdasarkan satu laporan pakar industri, RPA ini bertanggungjawab untuk menggantikan lima peratus pekerjaan pada hari ini yang menggunakan khidmat manusia.

 TREND teknologi terkini lebih terarah kepada automasi dalam industri serta perkembangan beberapa cabang teknologi lain
TREND teknologi terkini lebih terarah kepada automasi dalam industri serta perkembangan beberapa cabang teknologi lain

Realiti Maya (VR) dan Realiti Tambahan (AR)

VR dan AR ini sudah muncul kira-kira sedekad lalu dan mungkin tiada siapa yang menyangka ia bakal merubah landskap pembelajaran pada masa depan.

Contohnya, teknologi berkenaan digunakan untuk latihan simulasi kapal maya oleh Tentera Laut Amerika Syarikat (AS).

Untuk rekod, pada 2019, sebanyak 14 juta unit AR serta VR dijual sekali gus menjadi trend terkini.

Dua teknologi ini juga dijangka akan berintegrasi dengan kehidupan harian tidak lama lagi malah mungkin latihan sesetengah industri juga akan menggunakan kaedah berkenaan.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 17 January 2023 @ 7:00 AM