GAMBAR hiasan
GAMBAR hiasan
BERNAMA

Kuala Nerus: Hampir RM600 juta kerugian direkodkan sepanjang 2022 akibat daripada jenayah siber di negara ini, kata Timbalan Menteri Komunikasi dan Digital Teo Nie Ching.

Beliau berkata, data tersebut menunjukkan bahawa masalah jenayah siber di negara ini adalah serius dan kementerian akan memfokuskan hala tuju untuk mendidik masyarakat supaya menjadi lebih celik digital dan melindungi diri daripada menjadi mangsa jenayah siber.

Katanya antara yang akan dilaksanakan adalah bekerjasama dengan pihak penyedia platform media sosial seperti TikTok dalam mempromosikan program 'Stop For Three Seconds' yang akan dilancarkan pada Februari dan Mac ini.

"Maksudnya 'three seconds' (tiga saat) itu akan bantu masyarakat untuk berfikir terlebih dahulu sama ada sesuatu maklumat atau perkara yang diterima itu sahih atau tidak," katanya ketika ditemui pemberita pada program penyampaian sumbangan kepada mangsa banjir di Taman Desa Tanjung Damai di Gong Badak, dekat sini, hari ini.

Dalam pada itu Teo berkata pihak penyedia platform media sosial juga akan membantu mempromosikan talian 997 yang merupakan Pusat Respons Scam Kebangsaan (NSRC).

Katanya, talian yang disifatkan masih kurang diketahui masyarakat itu merupakan inisiatif kerajaan menerusi Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) dalam membantu mangsa jenayah siber mendapatkan semula wang yang telah ditipu oleh penjenayah siber.

"Setakat ini, talian 997 beroperasi 12 jam sehari dan ia merupakan 'pusat sehenti' yang terdapat wakil daripada Bank Negara Malaysia, bank-bank swasta, MCMC (Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia)dan Polis Diraja Malaysia yang akan sedaya-upaya bertindak segera menghentikan pengaliran wang yang ditipu," katanya.

Dalam perkembangan lain Teo berkata, 471 menara telekomunikasi di seluruh negara terjejas ekoran banjir besar yang melanda pada Disember lalu.

Bagaimanapun, katanya kesemua menara tersebut telah pun dibaiki dan kini dapat berfungsi seperti biasa.

Terdahulu, Teo menyampaikan sumbangan barangan keperluan asas kepada 1,000 penduduk di Taman Desa Tanjung Damai dan 24 warga KKD yang terjejas banjir baru-baru ini.

Katanya sumbangan tersebut merupakan hasil kutipan daripada warga KKD dan rakan kongsi kementerian seperti syarikat telco melalui dana bencana di peringkat kementerian.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 14 January 2023 @ 3:43 PM