APLIKASI pintar menggunakan teras pembelajaran untuk pengguna.
APLIKASI pintar menggunakan teras pembelajaran untuk pengguna.
Muhammad Saufi Hassan
saufi@mediaprima.com.my

Kemajuan teknologi masa kini banyak membuka peluang dan ruang kepada segenap lapisan masyarakat untuk menambah ilmu pengetahuan menerusi pelbagai platform.

Medium aplikasi pintar tidak terkecuali apabila banyak pembangun sudah mula mengorak langkah untuk menggunakan platform itu sebagai salah satu bentuk pendidikan era baharu.

Dua pembangun aplikasi iaitu Plan-B dan MindValley menggunakan platform aplikasi untuk memberi pendidikan kepada semua lapisan pengguna dengan objektif melaksanakan integrasi pembelajaran bersama-sama aplikasi pintar.

Bagi Plan-B, fokus aplikasinya adalah untuk memperbaiki pengguna dalam bercakap Bahasa Inggeris menerusi pemuka pengaktifan suara berbentuk permainan.

Pembangun aplikasi ini menggunakan keupayaan sistem teknologi terkini untuk membolehkan pengguna mempraktikkan penguasaan bahasa mereka.

Pemuka aplikasi hasil idea kreatif Plan-B ini menggunakan mesin canggih untuk menyediakan latihan bertutur dalam Bahasa Inggeris untuk pelajar yang harus bercakap dan membimbing protagonis dalam jalan cerita yang mendebarkan.

Contohnya, kisah pertama yang anda temui adalah mengenai seorang bekas sarjan marin yang ditawan di sebuah bandar lama yang ditinggalkan, dan satu-satunya peluangnya untuk bertahan hidup adalah melalui alat komunikasi lama yang dengannya anda menghubungi anda.

Untuk aplikasi MindValley juga tidak kurang menggunakan platform pembelajaran yang penuh dengan video dan kandungan yang menarik.

Aplikasi ini menawarkan pelbagai kelas dan pelajaran hidup yang bertujuan untuk peningkatan diri.

Ia memadankan pengguna dengan program dalam pelbagai topik berdasarkan kurikulum pembelajaran yang diperibadikan.

Kaedah itu juga membangun komuniti dengan menghubungkan pengguna dengan orang yang berfikiran sama daripada seluruh dunia untuk memenuhi misinya bagi membantu mereka menjalani kehidupan yang lebih sihat.

Hubungan sosial memastikan bahawa mereka dapat berkongsi kemajuan pembelajaran mereka dan saling memotivasi sepanjang perjalanan.

Kedua-dua pembangun aplikasi ini menawarkan pengalaman penggunaan yang sangat baik di samping pengguna dapat mempelajari serta meningkatkan keupayaan kendiri.

Aplikasi pintar ini sewajarnya dimanfaatkan untuk semua lapisan masyarakat supaya sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini dapat dimanfaatkan dan tidak hanya menghabiskan masa dengan bermain permainan mudah alih sahaja.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 8 Jun 2021 @ 12:28 PM