Kamera realme 8 Pro mampu menghasilkan gambar berkualiti setanding jurugambar profesional. - FOTO realme
Kamera realme 8 Pro mampu menghasilkan gambar berkualiti setanding jurugambar profesional. - FOTO realme
Muhamad Shaifullah Tayep

KEHEBATAN kamera sentiasa menjadi taruhan utama dalam industri telefon pintar.

Namun, rata-rata pengguna berkongsi mereka masih belum puas menyerlahkan kreativiti dengan ciri kamera sedia ada membuatkan mereka sering menukar pelbagai model telefon pintar terbaharu di pasaran.

Terbaharu, realme melancarkan telefon pintar realme 8 Pro yang dilengkapi piksel tertinggi dalam industri.

Megapiksel paling tinggi dalam industri

Image

realme 8 Pro dilengkapi sensor HM2 generasi ketiga yang dinaik taraf bersama sensor besar tambahan 1/1.52 inci yang memberikan resolusi tertinggi sehingga 12000x9000.

Dengan penawaran resolusi setinggi ini, pengguna dapat mengambil gambar berkualiti setanding jurugambar profesional hanya menggunakan telefon pintar.

64MP (gambar kiri), 108MP (gambar kanan)

Anda juga boleh menghidupkan fungsi pengenalan pemandangan AI yang membuatkan warna gambar lebih jelas dan neutral.

Ia juga dilengkapi 119 darjah lensa sudut lebar dengan bukaan f/2.25 dan resolusi 8MP bagi mengelakkan pengguna daripada perlu baring di atas tanah untuk mengambil gambar sudut lebar seperti landskap, seni bina, dan kumpulan besar yang cantik.

Lensa makro pada realme 8 Pro membolehkan pengguna mengambil gambar dari jarak empat sentimeter supaya dapat meneroka kecantikan dunia makro.

Manakala, lensa potret hitam putih menawarkan sistem penapis warna yang membolehkan lensa potret mengesan cahaya lebih luas, membantu lensa utama menangkap cahaya dengan lebih baik, meningkatkan keterangan gambar, menghasilkan gambar gaya retro dan menambahkan tekstur pada potret.

Mengambil gambar pada waktu malam sememangnya mencabar, namun dengan Nightscape yang dikuasakan oleh ISOCELL Plus, Smart-ISO dan 9-in-1 Pixel Binning pada realme 8 Pro, kualiti gambar yang diambil jauh lebih baik dengan kehebatan algoritma Pure Raw Nightscape bersama pengurangan kebisingan gambar AI dan penghapusan piksel mati automatik yang menjadikan gambar pemandangan malam lebih cerah dan indah.

realme 8 Pro memperkenalkan teknologi baharu 3X In-Sensor Zoom yang menggunakan lensa 12MP dan 108MP yang diperbesarkan untuk menghasilkan gambar.

Berbanding dengan algoritma potongan biasa, ia mempunyai ukuran pengimejan yang lebih kecil dan kelajuan pengimejan yang lebih cepat.

Image

Dengan Algoritma Peningkatan Kejelasan, lapan gambar dapat diambil dengan cepat dalam satu masa, kemudian disintesis untuk meningkatkan ketajaman.

Image

realme juga membawakan Starry Mode generasi kedua yang dinaik taraf untuk mengoptimumkan proses penghasilan gambar, memisahkan langkah pencerahan bintang dari algoritma dan diproses oleh ISP di SoC lalu dipromosikan sebagai kesan pencerahan api dan pengurangan bunyi.

Kehebatan kamera realme 8 Pro tidak hanya memfokuskan gambar, sebaliknya rakaman video time-lapse menggunakan Time-lapse Video Algorithm berdasarkan Starry Mode pertama dalam sejarah telefon pintar.

Apabila anda menggunakan Starry Mode, realme 8 Pro mengambil 16 gambar setiap 15 saat selama 4 minit, lalu digabungkan menjadi gambar dengan kehebatan algoritma.

Dunia miniatur

Tilt-shift Mode

Lebih hebat, realme 8 Pro kali ini memperkenalkan Tilt-shift Mode yang dapat mengubah dunia nyata menjadi miniatur menggunakan ilusi optik seakan mata manusia.

Apabila kita melihat objek yang sangat dekat, latar depan dan belakang biasanya tidak fokus. Sekiranya kita menambahkan kesan kabur yang tepat pada gambar seperti itu, otak kita berfikir bahawa kita melihat pemandangan miniatur yang sangat dekat dengan kita.

Biasanya, kesan kabur ini dicapai dengan lensa tilt-shift mahal yang menjadikan bahagian foto jelas dan bahagian kabur.

Namun, dengan kehebatan algoritma fotografi tilt-shift baharu realme, anda bukan sahaja dapat mengubah dunia nyata menjadi miniatur ajaib, namun mampu menyesuaikan bentuk, sudut, kedudukan, dan ukuran kesan kabur secara manual.

Tilt-shift Mode juga menyokong rakaman video tilt-shift time-lapse pertama dunia dengan 10x ulangan semula bagi mempersembahkan dunia nyata dengan cara yang lebih hebat dan unik.

Potret bergaya

realme juga memperkenalkan beberapa mod potret untuk pengguna menghasilkan gambar potret bergaya seperti Neon Portrait, Dynamic Bokeh, AI Color Portrait, New AI Portrait dan 16MP Selfie portrait.

Image

Neon Portrait membantu meningkatkan kesan kabur untuk membuat gambar seakan 'berangan'.

Dynamic Bokeh menyerlahkan subjek dengan latar belakang yang sibuk bagi mewujudkan rasa gerak yang menarik.

AI Color Portrait membolehkan anda mengambil gambar potret berwarna, namun memberi kesan latar belakang hitam putih seakan protagonis unik.

New AI Portrait pula mengesan potret dalam pelbagai senario dan mengoptimumkan tangkapan dengan sebaiknya menggunakan AI Portrait Algorithm.

New AI Potrait

Pengguna boleh mengambil gambar potret terang dan penampilan semula jadi tanpa menggunakan mod istimewa.

Manakala, 16MP Selfie portrait memastikan setiap gambar swafoto kelihatan sempurna dengan AI Beauty, Portrait Mode dan Super Nightscape.

realme 8 Pro turut memperkenalkan Dual-view video yang membenarkan pengguna untuk merakam video menggunakan kamera depan dan belakang.

Dengan ciri hebat ini, anda boleh menyerlahkan kreativiti dengan menghasilkan video pendek di samping ciri Ultra Nightscape Video yang dinaik taraf bagi membolehkan ia mengesan cahaya secara pintar supaya meningkatkan keterangan dan kecerahan video.

Lebih pantas, selamat dan lancar

realme 8 Pro hadir dengan bateri 4500mAh dan 50W SuperDart Charge yang boleh mengecas bateri penuh dalam hanya 47 minit.

realme 8 Pro dilengkapi skrin penuh Super AMOLED 6.4 inci dengan material istimewa yang memberikan paparan lebih terang.

Ia juga hadir dengan realme UI 2.0 dan Android 11 yang lebih pantas, selamat dan lancar.

Lebih daripada 100 pilihan item yang boleh disesuaikan, realme 8 Pro memberikan kebebasan kepada pengguna untuk menyerlahkan kreativiti melalui tema seperti Global Theme Color, 3 Styles Dark Mode dan Icon Customization.

realme 8 Pro boleh didapati dalam varian 8GB+128GB dan dilengkapi tiga kad slot untuk kad SIM dan kad SD sehingga 256GB.

Image

Pra tempah realme 8 Pro hari ini di kedai realme berhampiran atau layari laman web realme untuk mengetahui lebih lanjut mengenai produk terbaru realme.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 23 April 2021 @ 12:27 PM