Dua peminat berbasikal Perancis mencipta Rekod Dunia Guinness baharu untuk basikal yang boleh dikayuh tertinggi dengan binaan basikal raksasa 7.77 meter (m). FOTO Agensi
Dua peminat berbasikal Perancis mencipta Rekod Dunia Guinness baharu untuk basikal yang boleh dikayuh tertinggi dengan binaan basikal raksasa 7.77 meter (m). FOTO Agensi
Agensi

Paris: Dua peminat berbasikal Perancis mencipta Rekod Dunia Guinness baharu untuk basikal yang boleh dikayuh tertinggi dengan binaan basikal raksasa 7.77 meter (m).

Memetik laporan Oddity Central, Nicolas Barrioz dan David Peyrou mencipta idea untuk basikal tertinggi di dunia lima tahun lalu, semasa minum di sebuah pub, tetapi mereka sebenarnya memutuskan untuk meneruskan projek itu dan menghabiskan berbulan-bulan menyusun rancangan untuk menjadikannya realiti.

Diperbuat daripada aloi logam, keluli dan kayu, basikal gergasi itu mengambil masa ratusan jam untuk disiapkan dengan cara yang menjadikannya boleh ditunggangi, walaupun untuk jarak yang singkat.

Ia mungkin tidak kelihatan seperti satu cabaran, tetapi membina basikal yang boleh ditunggang sepanjang 7.6m pastinya tidak semudah menunggang basikal biasa.

Sebagai contoh, pedal disambungkan ke roda melalui rantai 16m dan kerana ketinggiannya yang melampau, basikal perlu bergerak pada kelajuan sekitar 15-20 km/j untuk penunggang mengekalkan keseimbangan.

Basikal boleh ditunggang tertinggi di dunia mempunyai pelana, dua roda bersaiz standard dan bar hendal yang lengkap dengan dua tuas brek, hanya jarak antara roda dan pelana adalah kira-kira 7m.

Bingkai gergasi antara pelana dan roda kebanyakannya diperbuat daripada kayu perabot yang dibuang, kerana kedua-dua individu itu percaya bahawa bahan itu akan menggantikan aloi dalam beberapa dekad, kerana kekurangan mineral.

"Kayu adalah bahan yang menarik dari perspektif ekologi. Pada pendapat saya, ia akan menggantikan aloi dalam pembinaan rangka basikal dalam beberapa dekad kerana kekurangan mineral," kata Nicolas.

David dan Nicolas menghabiskan kira-kira dua tahun membina basikal mereka yang memecahkan rekod dan memutuskan untuk mendedahkannya kepada dunia di bandar Clermont-Ferrand, semasa pesta basikal tahunan.

Bagi membuktikan ia berkesan, salah seorang daripada mereka terpaksa menunggangnya tanpa bantuan pada jarak 100m, yang terbukti agak rumit. David adalah penunggangnya, dan dia memakai abah-abah yang dipasang pada wayar zip untuk keselamatan.

Mendapatkan basikal pada kelajuan yang diperlukan untuk mengekalkan keseimbangan adalah bahagian yang sukar.

"Kelajuan basikal adalah kunci kepada kestabilannya," kata Nicolas kepada Rekod Dunia Guinness.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 21 Jun 2024 @ 12:37 PM