LUCY Letby ketika ditahan di rumahnya di Manchester, pada 17 Ogos 2023. FOTO AFP
LUCY Letby ketika ditahan di rumahnya di Manchester, pada 17 Ogos 2023. FOTO AFP
AFP

London: Pembunuh kanak-kanak di United Kingdom (UK), Lucy Letby dibicarakan semula pada Rabu lalu, dengan tuduhan cubaan membunuh seorang bayi perempuan di unit neonatal hospital tempat dia bekerja.

Letby, 34, didakwa cuba membunuh bayi baru lahir pramatang, yang dirujuk di mahkamah sebagai Baby K, di Hospital Countess of Chester di barat laut England, pada Februari 2016.

Pendakwa raya, Nick Johnson yang mengendalikan kes itu mendakwa bahawa bekas jururawat itu ditangkap oleh perunding kanan ketika dia memindahkan tiub pernafasan bayi kecil itu.

"Seorang jururawat lain meninggalkan Baby K dengan dia disambungkan ke alat pernafasan, dan Baby K turut disambungkan ke satu mesin lain untuk pemeriksaan kadar denyutan jantungnya," katanya.

Peguam itu menjelaskan bahawa penggera akan berbunyi, jika sama ada kadar denyutan jantung bayi atau tahap oksigen dalam darah jatuh di bawah paras tertentu.

Tetapi perunding pediatrik, Ravi Jayaram ketika masuk ke taska, melihat Letby hanya berdiri, ketika paras oksigen bayi itu menurun, tanpa penggera berbunyi.

"Bukan itu sahaja, Lucy Letby tidak melakukan apa-apa," dakwa peguam itu.

Peguam itu juga mencadangkan fakta bahawa Lucy Letby tidak melakukan apa-apa dan fakta bahawa penggera tidak berbunyi adalah bukti yang boleh menyimpulkan bahawa Lucy Letby, pembunuh yang disabitkan kesalahan lain sebelum ini, yang menggantikan tiub itu.

"Kami mengatakan Lucy Letby ditangkap secara langsung oleh Dr Jayaram," katanya kepada juri.

Mahkamah diberitahu bahawa Letby disabitkan kesalahan pada perbicaraan yang berakhir tahun lepas kerana membunuh tujuh bayi di unit itu dan cubaan membunuh enam lagi, antara 2015 dan 2016.

Sekatan pelaporan menghalang penerbitan identiti kanak-kanak yang masih hidup dan mati dalam kes itu.

Juri diberitahu bahawa panel dalam perbicaraan pertama tidak dapat mencapai keputusan atas tuduhan cubaan membunuh yang berkaitan dengan Baby K, yang membawa kepada perbicaraan semula kes itu.

Johnson memberitahu juri bahawa status Letby sebagai pembunuh bersiri dan cubaan membunuh adalah bukti penting yang perlu diambil kira apabila mahkamah mempertimbangkan sama ada dia cuba membunuh Baby K.

Letby, yang duduk di kandang tertuduh ketika pendakwa membuka kes, menafikan pertuduhan cubaan membunuh itu.

Peguamnya, Ben Myers berkata, sabitan sebelum ini tidak membuktikan dakwaan kes membabitkan Baby K.

"Adalah penting untuk menekankan sabitan tidak membuktikan dakwaan ini. Kami mengatakan bukti tidak menyokong apa yang didakwa. Ia sama sekali tidak," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 14 Jun 2024 @ 10:22 AM