Keadaan di ICJ ketika Afrika Selatan mengemukakan hujah meminta mahkamah mengeluarkan perintah supaya Israel  menghentikan serangan  di Gaza. - FOTO AFP
Keadaan di ICJ ketika Afrika Selatan mengemukakan hujah meminta mahkamah mengeluarkan perintah supaya Israel menghentikan serangan di Gaza. - FOTO AFP
Bernama-Anadolu

Geneva/London: Afrika Selatan pada Khamis meminta Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) mengeluarkan perintah supaya Israel menghentikan serangan di Gaza, ketika negara itu mencari langkah-langkah tambahan sementara terhadap Israel.

Selepas perbicaraan selama dua hari di The Hague, delegasi Afrika Selatan menunjukkan "pelanggaran sengaja" oleh Israel terhadap perintah mengikat mahkamah (ICJ). Agensi Anadolu melaporkan bahawa delegasi itu berkata Afrika Selatan terpaksa kembali ke mahkamah kerana "penghapusan berterusan terhadap rakyat Palestin."

Menekankan bahawa Israel telah meningkatkan serangannya di Gaza, Duta Afrika Selatan ke Belanda, Vusi Madonsela, berkata Tel Aviv "secara sengaja melanggar perintah mengikat mahkamah ini."

"Pengelakan daripada hukuman yang diinstitusikan" telah menyebabkan Israel terlibat dalam genosid yang berterusan, kata Peguam Vaughan Lowe yang memberi amaran sambil menambah: "Afrika Selatan di sini kerana rakyat Palestin di Gaza menghadapi genosid dan perintah terdahulu (daripada) anda tidak berjaya melindungi mereka daripada itu."

"Sama ada kerana kekurangan penjelasan tentang apa yang sebenarnya dikehendaki oleh perintah itu, atau kerana Israel memilih untuk mengabaikannya, perintah-perintah itu tidak berkesan," kata Lowe.

Beliau berkata, hak mempertahankan diri "tidak memberi lesen kepada sesebuah negara untuk menggunakan kekerasan tanpa batas," dan ia tidak boleh "membenarkan genosid."

Merujuk kepada keputusan mahkamah tahun 2004, beliau berkata "Tiada hak mempertahankan diri oleh negara yang menduduki terhadap wilayah yang didudukinya."

"Titik penting hari ini adalah bahawa tujuan yang dinyatakan Israel untuk menghapuskan Gaza dari peta hampir menjadi kenyataan," katanya.

Keingkaran Israel terhadap keputusan ICJ sebelum ini termasuk pengeboman berterusan di bandar selatan Gaza, Rafah, menimbulkan risiko ke atas keselamatan dan keamanan 1.5 juta penduduk Palestin yang berlindung daripada serangan Israel di enklaf itu, kata peguam Max Du Plessis, seorang ahli delegasi Afrika Selatan.

Perintah dikeluarkan Tel Aviv supaya penduduk di Rafah berpindah ke kawasan yang ditetapkan sebagai zon kemanusiaan adalah semata-mata sandiwara, katanya sambil menekankan perintah itu lebih membahayakan daripada melindungi nyawa orang awam.

Tindakan Israel menutup pintu sempadan Rafah dan Kerem Shalom ke Rafah memberi kesan buruk penghantaran bantuan kemanusiaan, perkhidmatan asas, dan bantuan perubatan yang sangat diperlukan, katanya.

Tindakan Israel di Rafah juga menunjukkan rancangan mereka untuk "pemusnahan asas penting kehidupan rakyat Palestin di Gaza," kata peguam Adila Hassam, memberi amaran: "Kita berada dalam peringkat akhir rancangan terkoordinasi itu."

Beliau juga menjelaskan lima ciri yang menunjukkan "kempen genosid" Israel yang melibatkan pembunuhan orang Palestin di Gaza, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, pada "kadar yang membimbangkan."

Akibat serangan Israel, penduduk Palestin di Gaza menghadapi "krisis kemanusiaan terburuk" dalam lebih dari 50 tahun, katanya.

Penyasaran dan pengeboman sistematik Israel ke atas hospital dan kemudahan kesihatan serta "pengekangan" kemasukan bantuan kemanusiaan telah mendorong kegagalan sistem perubatan di Gaza, kata Hassam sambil menambah bahawa kubur besar yang ditemukan di hospital di Gaza adalah bukti "pembunuhan beramai-ramai Israel terhadap penduduk Palestin" yang mencari perlindungan dan rawatan perubatan.

Israel telah menghebatkan serangannya di utara, sambil meneruskan serangan di Rafah, meninggalkan penduduk Palestin yang kehilangan tempat tinggal tanpa tempat selamat untuk berlindung, katanya.

Seorang lagi peguam dalam pasukan Afrika Selatan, Tembeka Ngcukaitobi, berkata Rafah adalah "peringkat akhir" daripada penghapusan menyeluruh kehidupan penduduk Palestin.

Menurut rakan peguamnya, Blinne Ni Ghralaigh, serangan ke atas Rafah adalah "permainan akhir bagi Gaza," dan Palestin, terbentang di bawah pengawasan dunia.

"Ini mungkin peluang terakhir untuk mahkamah bertindak bagi memastikan kelangsungan hidup mereka," katanya.

Madonsela juga menyuarakan permintaan delegasi agar mahkamah memerintahkan Israel "menghentikan operasi ketenteraan di Semenanjung Gaza, termasuk di Rafah, dan berundur dari lintasan Rafah dan segera, secara menyeluruh dan tanpa syarat menarik balik tentera Israel dari seluruh Semenanjung Gaza."

Madonsela juga mendesak mahkamah memerintahkan Israel memastikan akses tanpa halangan bagi misi pencarian fakta, penyiasat yang diberi mandat secara antarabangsa, dan wartawan untuk mendokumentasikan dan menyimpan bukti di lapangan.

Anadolu melaporkan Madonsela juga meminta perintah dikeluarkan agar Israel mengemukakan laporan terbuka kepada mahkamah mengenai semua langkah yang diambil untuk melaksanakan langkah-langkah sementara ini dalam masa seminggu.

Afrika Selatan mengemukakan "permintaan segera" pada Jumaat lepas kepada Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) untuk langkah tambahan di tengah-tengah serangan Israel ke atas Gaza, terutamanya di bandar Rafah, di mana lebih daripada 1.4 juta penduduk Palestin berlindung.

"Dalam permintaan baharunya, Afrika Selatan menyatakan bahawa langkah-langkah sementara yang ditunjukkan sebelumnya oleh Mahkamah tidak mampu 'menangani sepenuhnya' keadaan berubah dan fakta baharu yang menjadi asas (permintaan) mereka," kata ICJ dalam satu kenyataan.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 17 Mei 2024 @ 5:23 PM