GAMBAR fail, hakim dan delegasi di ruang sidang ICJ di The Hague, Belanda pada 30 April lalu. FOTO Reuters
GAMBAR fail, hakim dan delegasi di ruang sidang ICJ di The Hague, Belanda pada 30 April lalu. FOTO Reuters
Bernama-Xinhua

The Hague: Afrika Selatan menggesa Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) pada Jumaat menghentikan serangan Israel di bandar Rafah, selatan Gaza, lapor Xinhua.

Dalam tuntutan segera kepada mahkamah, Afrika Selatan meminta badan keadilan antarabangsa itu mengarahkan Israel untuk berundur serta-merta dan menghentikan serangan tenteranya di Rafah.

Israel diharapkan "segera mengambil semua langkah efektif untuk memastikan dan memudahkan akses tanpa halangan ke Gaza bagi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan pegawai lain yang terbabit dalam penyediaan bantuan kemanusiaan serta bantuan kepada penduduk Gaza," permintaan itu disampaikan.

Menerusi tuntutannya, Afrika Selatan mengatakan bahawa langkah sementara yang diindikasikan oleh mahkamah sebelum ini, "tidak mampu sepenuhnya mengatasi perubahan keadaan dan fakta baru..."

Serangan tentera Israel ke atas Rafah menyebabkan risiko ekstrim terhadap "pasukan kemanusiaan dan bantuan asa ke Gaza, terhadap kelangsungan sistem perubatan Palestin dan kelangsungan hidup rakyat Palestin di Gaza sebagai satu kumpulan," menurut Afrika Selatan.

Ia "menimbulkan fakta baru yang menyebabkan kemudaratan yang tidak boleh diperbaiki kepada hak rakyat Palestin di Gaza."

"Seperti bukti yang sangat jelas tunjukkan, cara Israel meneruskan operasi ketenteraannya di Rafah, dan di tempat lain di Gaza, adalah genosid. Ia mesti diarahkan untuk dihentikan," jelasnya.

Afrika Selatan meminta ICJ untuk mengambil langkah lebih lanjut untuk "melindungi rakyat Palestin di Gaza daripada pencabulan hak mereka yang serius dan tak terhindarkan."

"Keadaan yang sangat melampau yang dihadapi lelaki, wanita dan kanak-kanak Palestin di Rafah, dan risiko eksistensial yang dihadapi rakyat Palestin di Gaza sebagai sebahagian dari kelompok nasional, kaum dan etnik Palestin, menuntut tindakan selanjutnya oleh mahkamah," tambahnya.

Ini adalah gesaan terbaru dalam rentetan permintaan difailkan Afrika Selatan yang diajukan kepada ICJ berkaitan konflik Israel-Palestin.

Pada 29 Disember lalu, memfailkan permohonan kepada ICJ untuk prosiding terhadap Israel berhubung dakwaan pelanggaran kewajipannya di bawah Konvensyen Genosid 1948 berhubung dengan penduduk Palestin di Semenanjung Gaza.

ICJ, pada 26 Januari, mengarahkan Israel untuk mengambil semua langkah yang mungkin untuk mencegah tindakan genosid terhadap rakyat Palestin di Semenanjung Gaza.

Afrika Selatan meminta ICJ pada 6 Mac untuk mendapatkan perintah lebih mendesak kepada Israel untuk mengakhiri kebuluran massa di Semenanjung Gaza.

Pada 28 Mac, ICJ mengarahkan Israel melakukan segala yang diperlukan untuk memastikan bantuan asas sampai kepada penduduk Palestin di Semenanjung Gaza.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 11 Mei 2024 @ 12:54 PM