PENYELAMAT membersihkan sisa runtuhan di bangunan yang terkena serangan dron Rusia di Odesa, Ukraine. FOTO AFP
PENYELAMAT membersihkan sisa runtuhan di bangunan yang terkena serangan dron Rusia di Odesa, Ukraine. FOTO AFP
AFP

The Hague: Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) pada Selasa berkata, ia mengeluarkan waran tangkap untuk dua pegawai kanan Rusia berhubung perang Ukraine, termasuk serangan yang menyasarkan infrastruktur kuasa Ukraine.

Tindakan itu dibuat selepas mahkamah menyasarkan Presiden Rusia Vladimir Putin pada Mac tahun lalu dengan waran tangkap antarabangsa atas tuduhan jenayah perang berhubung pengusiran kanak-kanak Ukraine sejak melancarkan perang di negara jirannya itu, pada Februari 2022.

Ia mengenal pasti dua sasaran waran baharu itu sebagai Sergei Ivanovich Kobylash dan Viktor Nikolayevich Sokolov, seorang leftenan jeneral tentera dan seorang laksamana tentera laut, dan berkata, jenayah disyaki dilakukan antara Oktober 2022 dan Mac 2023.

Kedua-dua lelaki itu "masing-masing didakwa bertanggungjawab terhadap jenayah perang dalam mengarahkan serangan ke sasaran orang awam" dan juga dituduh melakukan jenayah terhadap kemanusiaan, kata ICC.

Mahkamah itu berkata, terdapat alasan untuk mempercayai bahawa kedua-dua suspek bertanggungjawab terhadap serangan peluru berpandu terhadap infrastruktur elektrik Ukraine dari sekurang-kurangnya 10 Oktober 2022, sehingga sekurang-kurangnya 9 Mac 2023.

Sepanjang masa ini, terdapat dakwaan kempen serangan terhadap loji jana kuasa elektrik dan pencawang yang dijalankan oleh angkatan tentera Rusia di beberapa lokasi di Ukraine, kata ICC.

Kedua-dua lelaki itu sama ada melakukan serangan secara langsung atau mengarahkan mereka, atau gagal "melaksanakan kawalan sewajarnya ke atas pasukan di bawah arahan mereka", katanya.

Kobylash, 58, mengetuai unit udara yang dikaitkan dengan sistem pencegahan nuklear Rusia, kata kementerian pertahanan negara itu di laman webnya.

Sokolov, 61, adalah komander armada Laut Hitam Rusia, menurut biografi rasminya.

ICC, yang diwujudkan pada tahun 2002 untuk menyiasat jenayah perang di seluruh dunia, pada September membuka pejabat lapangan di Kyiv sebagai sebahagian daripada usaha untuk memastikan tentera Rusia bertanggungjawab terhadap potensi jenayah perang.

Langkah itu dibuat selepas pejabat antarabangsa untuk menyiasat Rusia untuk jenayah perang pencerobohan dibuka di The Hague pada Mac 2023.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 6 Mac 2024 @ 8:38 AM