Imej Brian Taylor memegang revolver yang digunakan menembak John Lennon pada 1980. - FOTO Agensi
Imej Brian Taylor memegang revolver yang digunakan menembak John Lennon pada 1980. - FOTO Agensi
Bernama-Dpa

London: Peluru yang dilepaskan daripada revolver yang digunakan dalam pembunuhan John Lennon di New York pada 1980 akan dilelong di bandar Newcastle pada Khamis dan dijangka mencecah sehingga £2,000 (AS$2,500), lapor agensi berita Jerman (dpa).

Pelelong Anderson dan Garland menjual cenderamata itu bagi pihak keluarga Brian Taylor, seorang anggota polis Britain yang berkhidmat dengan pasukan polis Northumbria, wilayah terletaknya Newcastle.

Taylor dibenarkan melepaskan tembakan semasa lawatan ke Jabatan Polis New York pada 1984.

Dia sendiri telah diserang ketika dalam perjalanan dengan kereta polis semasa lawatan itu, dan sebagai permohonan maaf dia telah ditunjukkan sebuah muzium polis kecil di mana pistol itu disimpan.

"Di sana dia dibenarkan melepaskan tembakan menggunakan senjata yang digunakan untuk menembak salah seorang bintang muzik terbaik dan paling digemari, John Lennon.

"Peluru dan kartrij itu diambil dan diberikan kepada Taylor sebagai hadiah. Dia memasangnya dan menggantungnya pada dinding pejabatnya untuk baki kerjayanya," kata rumah lelong itu di laman webnya.

Bingkai itu termasuk gambar Taylor berpakaian seragam memegang revolver.

Keluarga itu memutuskan bahawa barang itu harus diserahkan kepada peminat penyanyi The Beatles yang lain, kata rumah lelong itu.

Pembunuh Lennon, Mark David Chapman, yang kini berusia 68 tahun, sedang menjalani hukuman penjara seumur hidup.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 29 Februari 2024 @ 5:50 PM