Sebahagian penunjuk perasaan yang menyertai mogok di luar Hospital Saint Mary di Manchester. - FOTO AFP
Sebahagian penunjuk perasaan yang menyertai mogok di luar Hospital Saint Mary di Manchester. - FOTO AFP
AFP

London: Guru, pemandu kereta api London Underground dan penjawat awam menyertai doktor dalam mogok besar-besaran hari ini di saat menteri kewangan Britain akan mendedahkan rancangan cukai dan perbelanjaannya.

Dengan ratusan ribu orang akan menyertai mogok berkenaan, ia mengancam untuk menjadi hari terbesar tindakan industri sejak gelombang pergolakan bermula tahun lalu.

Pekerja yang berdepan krisis kos sara hidup daripada jururawat hingga peguam, mengadu kesatuan pekerja menentang kerajaan yang mengatakan kenaikan gaji yang besar tidak mampu dilaksanakan dan hanya akan mencetuskan inflasi.

Selain gaji, yang dikatakan pekerja tidak seiring inflasi, isu lain termasuk syarat, jaminan pekerjaan dan pencen.

Kumpulan lain yang keluar pada Rabu ialah kakitangan universiti di seluruh UK dan wartawan BBC di England.

Tindakan keluar oleh kakitangan kereta api dalam kesatuan Aslef dan Rel, Maritim dan Pengangkutan (RMT) di London menyebabkan keseluruhan rangkaian kereta api bawah tanah terhenti.

Finn Brennan, dari Aslef, menyalahkan kerajaan kerana gagal membiayai pengangkutan awam dengan betul di London.

Penjimatan besar-besaran yang dikekalkannya membawa kepada pemotongan pencen.

Jabatan-jabatan kerajaan dan Pasukan Sempadan dijangka terjejas oleh tindakan mogok kira-kira 130,000 anggota kesatuan kakitangan awam PCS.

Setiausaha Agung PCS Mark Serwotka berkata ia adalah "skandal negara" di mana pentadbir perkhidmatan kerajaan kini menerima gaji yang sangat rendah, sesetengah daripada mereka terpaksa bergantung pada pemberian.

"Ia tragis, kerana saya melihat lelaki dan wanita ini yang telah mendedikasikan hidup mereka untuk perkhidmatan awam yang sentiasa berusaha keras," katanya kepada Sky News.

"Mereka pergi bekerja (apabila) ada orang mati akibat Covid (dan) sekarang, mereka pergi ke bank makanan," katanya.

Mogok terbaru oleh guru selama dua hari bermula pada Rabu dijangka menjejaskan setiap sekolah di England.

Pemimpin Kesatuan Pendidikan Kebangsaan Mary Bousted dan Kevin Courtney mengancam untuk meningkatkan tindakan mereka jika kerajaan gagal meletakkan "wang di atas meja".

"Jika mereka tidak berbuat demikian tindakan kami akan meningkat," kata mereka dalam satu kenyataan bersama.

"Sangat memalukan, menteri nampaknya tidak berminat untuk memberi kenaikan gaji yang adil kepada pekerja mereka sendiri untuk membantu mereka melalui krisis kos sara hidup."

Doktor hospital UK di England pada Isnin melancarkan mogok selama tiga hari dengan mendakwa sebahagian daripada mereka dibayar kurang daripada pekerja kedai kopi.

Persatuan Perubatan British yang mewakili doktor muda berkata mereka telah mengalami pemotongan 26 peratus tempoh sebenar gaji mereka sejak 2008-2009.

Hunt akan menyampaikan rancangan belanjawannya kepada parlimen mulai 1230 GMT.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 15 Mac 2023 @ 6:20 PM