GARY dibicara pemiliknya sendiri kerana suka mengganggu haiwan lain serta mencuri pakaian dalam. FOTO Agensi.
GARY dibicara pemiliknya sendiri kerana suka mengganggu haiwan lain serta mencuri pakaian dalam. FOTO Agensi.
Agensi

London: Tindakan seekor kambing yang gemar mencuri pakaian dalam dan menanduk orang termasuk kanak-kanak membuatkan pemiliknya yang juga petani 'hilang sabar' dengan membawa haiwan ternakannya itu ke 'mahkamah'.

Anne Lomas memutuskan untuk mengambil tindakan drastik itu selepas kambingnya, Gary mula menyebabkan kekacauan di ladangnya di Cumbria, lapor Daily Star.

Dia membeli haiwan itu pada 2021 daripada pembiak baka bertujuan supaya kanak-kanak yang melawat haiwan berkenaan boleh bermain dengannya.

Namun sebaliknya berlaku apabila Gary menunjukkan tanduknya dan mula mengganggu haiwan ternakan lain, mencuri makanan serta menanduk mereka.

Anne yang menjalankan perbicaraan olok-olok pada Januari untuk meminta Gary bertanggungjawab atas kelakuannya berkata, Gary menjadi mimpi ngeri sejak awal lagi.

"Pada hari pertama ia berada di sini, sudah menceroboh kandang dan mula mengejar ternakan lain dan memakan makanan mereka.

"Dalam beberapa hari saya terpaksa asingkannya daripada kambing lain kerana Gary terus menanduk ternakan lain. Saya meletakkannya bersama alpaca kerana lebih besar dan boleh mengendalikannya tetapi Gary kemudian lari," katanya.

Anne mula menerima panggilan daripada penduduk tempatan di Grange-Over-Sands mengatakan kambing itu mencuri pakaian dalam mereka.

Gary juga bertindak balas terhadap pelanggan dengan melompat ke bangku dan makan makanan mereka, selain turut mengganggu kanak-kanak yang bermain bola sepak.

Anne yang mempunyai akaun TikTok buat haiwannya itu mula merakam telatah nakal Gary dan mempunyai lebih 17,000 pengikut.

Pada Januari lalu, Gary menanduk Anne sebelum dia memutuskan membawa kambingnya itu ke mahkamah olok-olok dan mendapatinya bersalah atas beberapa pertuduhan mencuri serta serangan.

Anne mengeluarkan kad bertema Gary dan menggunakan hasil jualan itu untuk membiayai kerosakan yang disebabkan oleh Gary.

Anne berkata, walaupun Gary menyusahkannya atas pelbagai perkara dilakukan tetapi dia sangat menyayangi haiwan berkenaan.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 12 Mac 2023 @ 12:43 PM