FOTO HIASAN REUTERS
FOTO HIASAN REUTERS
Reuters

Brussels: Negara-negara miskin telah menolak berpuluh-puluh juta vaksin Covid-19 AstraZeneca daripada program global Covax, berikutan jangka hayat yang singkat.

Covax ialah program perkongsian vaksin Covid-19 terbesar di dunia. Ia setakat ini telah mengedarkan 1.4 bilion suntikan ke 144 negara dan diuruskan bersama oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan perikatan vaksin Gavi.

Memandangkan ia tergesa-gesa untuk meningkatkan vaksinasi di negara-negara miskin, Covax memperuntukkan lebih 200 juta dos kepada 61 negara kurang maju, termasuk kebanyakan negara Afrika, untuk enam bulan hingga September.

Tetapi, menurut dokumen Covax bertarikh 11 April dan diterbitkan minggu ini oleh WHO, hanya sebahagian kecil adalah AstraZeneca.

Jurucakap Gavi, bercakap bagi pihak Covax berkata, beberapa negara "menunjukkan keutamaan jangka hayat yang tidak dapat dipenuhi dengan bekalan AstraZeneca yang tersedia," dan oleh itu mereka diperuntukkan vaksin lain.

Negara-negara enggan menerima hampir 35 juta dos AstraZeneca, memilih untuk menggantikannya dengan vaksin yang dikeluarkan oleh Johnson & Johnson, Pfizer dan Moderna, kata dokumen itu.

Selama enam bulan, negara miskin meminta hanya sekitar setengah juta dos vaksin keluaran AstraZeneca iaitu Covishield yang dihasilkan oleh Institut Serum India, yang pada mulanya dianggap oleh Covax sebagai pembekal utamanya.

Sebaliknya, mereka meminta sekitar 16 juta dos vaksin AstraZeneca Vaxzevria yang dihasilkan di Eropah, yang serupa dengan jumlah dos vaksin China yang diminta, menurut dokumen itu.

Permintaan untuk suntikan J&J dan Pfizer jauh lebih tinggi, masing-masing sebanyak 70 juta dan 40 juta.

Vaxzevria keluaran AstraZeneca mempunyai jangka hayat terpendek dalam kalangan pembekal Covax.

Ia menyebabkan kurangnya daya tarikan vaksin berkenaan di negara kurang maju yang menghadapi halangan logistik utama untuk mentadbir suntikan dan keraguan vaksin yang tinggi.

Vaxzevria mempunyai jangka hayat selama enam bulan, namun jangka hayatnya menjadi lebih pendek apabila tiba di negara yang dituju kerana pemeriksaan kualiti dan birokrasi.

Gavi berkata ia telah menggalakkan AstraZeneca memohon kepada WHO untuk lanjutan tarikh tamat tempoh.

AstraZeneca enggan mengulas mengenai peruntukan vaksin Covax, tetapi berkata ia bekerjasama dengan pengawal selia dan WHO untuk memanjangkan jangka hayat Vaxzevria.

WHO telah pun memberikan lanjutan jangka hayat Covishield daripada enam bulan kepada sembilan bulan.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 14 April 2022 @ 6:05 PM