BANGUNAN di Kharkiv, yang rosak susulan pencerobohan tentera Rusia di Ukraine. FOTO EPA
BANGUNAN di Kharkiv, yang rosak susulan pencerobohan tentera Rusia di Ukraine. FOTO EPA
AFP

Kyiv: Pemimpin Ukraine Volodymyr Zelensky, pada Isnin berkata, negaranya akan 'dimusnahkan' sebelum dia menyerahkan bandar-bandarnya kepada penceroboh Rusia, ketika dia menggandakan gesaan untuk rundingan langsung dengan Vladimir Putin sebagai langkah untuk menamatkan perang.

Ketika Rusia mempertahankan serangan yang menyebabkan pusat beli-belah Kyiv musnah mengakibatkan lapan terbunuh, Presiden Amerika Syarikat (AS) Joe Biden menggesa pemimpin Eropah menangani "taktik kejam" yang digunakan Moscow.

Tetapi di sebalik jumlah orang awam yang meningkat, Presiden Ukraine menjelaskan bahawa rakyat negaranya tidak akan menyerahkan ibu negara, bandar timur Kharkiv, atau Mariupol yang dihujani serangan dan dikepung.

"Ukraine tidak boleh memenuhi kata dua Rusia, kita harus dimusnahkan dahulu," katanya.

Hampir sebulan selepas Rusia melancarkan pencerobohan pada 24 Februari, Moscow meningkatkan operasi udara dan lautnya, menerbangkan 300 pesawat dalam tempoh 24 jam yang lalu dalam usaha terdesak untuk mengubah arus menentang penentangan Ukraine, kata seorang pegawai kanan pertahanan AS.

Di Kyiv, perintah berkurung 35 jam baharu diarahkan mulai 8 malam Isnin, selepas serangan Rusia memusnahkan kompleks beli-belah Retroville, di mana wartawan AFP melihat enam mayat.

"Ia adalah bom terbesar yang melanda bandar itu sehingga kini," kata Dima Stepanienko, 30 tahun, yang tercampak akibat letupan itu.

Rusia mendakwa pusat beli-belah itu digunakan untuk menyimpan sistem roket dan peluru.

Tetapi tentera Putin dengan sengaja menyasarkan orang awam, termasuk di Mariupol, lokasi kejadian bencana kemanusiaan yang berterusan.

Hampir 350,000 orang terperangkap, tanpa air dan elektrik, di pelabuhan selatan yang diserang tanpa henti oleh Rusia dalam apa yang disifatkan oleh ketua dasar luar Kesatuan Eropah Josep Borrell sebagai "jenayah perang besar-besaran".

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu merekodkan 925 kematian orang awam, termasuk 75 kanak-kanak, sejak pencerobohan bermula.

Tetapi jumlah kematian hampir pasti lebih tinggi, dengan pegawai Mariupol berkata, angka di bandar itu sahaja melepasi 2,000 orang di tengah-tengah serangan yang tidak disengajakan.

Rusia memberi Mariupol sehingga 5 pagi Isnin untuk menyerah diri, permintaan yang ditolak oleh Kyiv, yang mengatakan bandar yang dibom itu sedang memperkuat pertahanan Ukraine.

Mariupol adalah sasaran penting dalam perang Putin menyediakan 'jambatan darat' antara tentera Rusia di Crimea dan wilayah yang dikuasai Rusia di utara dan timur.

Ukraine dan Rusia mengadakan beberapa pusingan rundingan melalui persidangan video, tetapi belum ada kata putus dicapai dan Zelensky mengulangi bahawa perlunya perbincangan dalam apa juga format.

"Tanpa pertemuan ini adalah mustahil untuk memahami sepenuhnya persediaan mereka bersedia untuk menghentikan perang," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 22 Mac 2022 @ 10:37 AM