Pekerja membersihkan tumpahan minyak di Pulau Sentosa. - FOTO AFP
Pekerja membersihkan tumpahan minyak di Pulau Sentosa. - FOTO AFP
Reuters

Singapura: Tumpahan minyak di selatan Singapura telah merebak ke kawasan lain di pantai pulau itu dan mengancam rizab marin, kata agensi kerajaan, sambil menambah pihak berkuasa sedang mempergiatkan usaha untuk membersihkan bahan api itu.

Minyak itu tumpah ke perairan Singapura selepas kapal korek berbendera Belanda melanggar bunker berbendera Singapura yang tidak bergerak pada petang Jumaat di pelabuhan selatan Pasir Panjang.

Pihak berkuasa berkata, tiada lagi kebocoran minyak dari kapal itu disebabkan oleh arus air pasang.

Katanya, minyak terawat kelihatan di sepanjang pantai termasuk Sentosa, Rizab Alam Labrador, Kepulauan Selatan, Marina South Pier dan Taman Pantai.

Tumpahan minyak juga dilihat di perairan sekitar Taman Laut Sister's Islands, kawasan perlindungan marin seluas 400,000 meter persegi, tambah kenyataan itu.

Singapura ialah hab perkapalan dan penampung bahan api global. Kesan alam sekitar akibat tumpahan minyak masih tidak jelas, tetapi akhbar tempatan The Straits Times melaporkan bahawa nelayan berjaga-jaga untuk peningkatan jumlah kematian ikan dalam beberapa hari akan datang.

Andrew Dixon, yang mengendalikan pusat peranginan mampan kurang sejam dari Singapura berkata, tumpahan minyak dalam skala ini jarang berlaku, dan pihak berkuasa perlu mengenakan hukuman yang berat kerana ia adalah perbuatan jenayah.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 16 Jun 2024 @ 5:18 PM