MAJLIS Keselamatan PBB. FOTO AFP
MAJLIS Keselamatan PBB. FOTO AFP
AFP

Baitulmaqdis: Israel akan memanggil duta negara yang mengundi untuk menjadikan Palestin ahli penuh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), untuk hadir pada sesi dialog bantahan, hari ini.

Menurut jurucakap Kementerian Luar, ia selepas Pihak Berkuasa Palestin berkata, ia akan mempertimbangkan semula hubungannya dengan Amerika Syarikat (AS) selepas Washington memveto bidaan keahlian Palestin itu, awal minggu ini.

Undian pada Khamis menyaksikan 12 negara dalam Majlis Keselamatan PBB menyokong resolusi yang mengesyorkan keanggotaan penuh Palestin, manakala dua negara iaitu United Kingdom dan Switzerland, berkecuali.

Hanya AS yang juga sekutu tegar Israel, mengundi menentang usul itu dengan menggunakan kuasa vetonya untuk menyekat resolusi berkenaan.

Pada Sabtu, jurucakap Kementerian Luar Israel, Oren Marmorstein berkata, kementerian itu akan memanggil duta-duta negara ahli Majlis Keselamatan yang mengundi memihak Palestin.

"Duta Besar Perancis, Jepun, Korea Selatan, Malta, Slovakia dan Ecuador akan dipanggil esok untuk menyatakan bantahan keras akan dikemukakan kepada mereka.

"Bantahan sama akan dikemukakan kepada negara tambahan," katanya dalam catatan di X.

Usaha untuk mengiktiraf negara Palestin sebagai ahli penuh PBB dibuat enam bulan selepas perang antara Israel dan pejuang Palestin di Gaza.

Draf resolusi itu menyeru untuk mengesyorkan kepada Perhimpunan Agung PBB supaya Palestin diterima menjadi ahli penuh badan dunia itu.

Palestin ketika ini berstatus negara pemerhati, status dipegangnya sejak 2012.

Menurut Palestin - 137 negara daripada 193 negara anggota PBB mengiktirafnya sebagai sebuah negara.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 21 April 2024 @ 10:48 AM