SERPIHAN peluru berpandu Israel yang ditemukan di Iran. FOTO Sabreen News
SERPIHAN peluru berpandu Israel yang ditemukan di Iran. FOTO Sabreen News
Agensi

Tehran: Israel melancarkan serangan peluru berpandu di Iran pada awal pagi Jumaat, dalam apa yang kelihatan sebagai serangan balas selepas berminggu-minggu ketegangan meningkat antara kedua-dua negara.

Terdapat dakwaan berlainan mengenai skala serangan dan tahap kerosakan di wilayah Isfahan, dengan media negara Iran memperkecilkan kepentingannya.

Persoalannya, mengapa serangan Israel itu menyasarkan wilayah Isfahan?

Menurut BBC, Isfahan adalah sebuah kawasan besar di tengah Iran yang mengambil namanya dari bandar terbesarnya. Wilayah ini lokasi infrastruktur ketenteraan Iran yang penting, termasuk pangkalan udara yang besar, kompleks pengeluaran peluru berpandu utama dan beberapa kemudahan nuklear, lapor portal berita itu.

Menurut BBC lagi, Israel biasanya akan memaklumkan Amerika Syarikat (AS) terlebih dahulu mengenai tindakan ketenteraan, tetapi Menteri Luar Itali, Antonio Tajani memberitahu pemberita pada mesyuarat G7 di Capri, Itali, bahawa Washington hanya dimaklumkan pada saat-saat akhir.

Bercakap pada sidang kemuncak itu, Setiausaha Negara AS, Antony Blinken berkata, pihaknya enggan terbabit dengan serangan itu.

BBC turut melaporkan jenis senjata yang mungkin digunakan dalam serangan berkenaan. Menurut portal beritanya, setakat ini, terdapat banyak spekulasi mengenai jenis peluru berpandu yang digunakan.

BBC menerusi BBC Verify turut cuba mengenal pasti senjata itu dengan menganalisis imej serpihan yang disiarkan dari kawasan di negara jiran Iraq, 60 kilometer barat daya ibu kota Baghdad.

Dalam kalangan pakar, nampaknya terdapat konsensus yang lebih luas bahawa peluru berpandu dua peringkat digunakan dalam serangan Israel itu dan ia mungkin dilancarkan melalui udara.

Banyak pihak yang mengenal pasti serpihan ditemukan itu adalah peluru berpandu Blue Sparrow buatan Israel.

Bekas pegawai Tentera British yang menjalankan syarikat risikan risiko Sibylline, Justin Crump, bersetuju bahawa serpihan yang dilihat dalam gambar itu mungkin daripada penggalak peluru berpandu dengan hulu peledak sudah terlepas dan ia mungkin meneruskan untuk mencapai misinya.

"Penggalak mempunyai titik lampiran yang biasanya digunakan untuk menyambung ke pesawat dan saiz amnya menunjukkan ia mungkin sistem yang dilancarkan melalui udara," kata Crump.

Walaupun belum boleh mengesahkan secara terperinci jenis peluru berpandu yang tepat, diketahui bahawa Israel sudah membangunkan senjata jenis ini.

"Israel sebelum ini menggunakan senjata sedemikian di Syria, jadi ini adalah dalam kemampuan mereka," tambah Crump.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 20 April 2024 @ 12:56 PM