KOREA Selatan bersedia untuk beralih sepenuhnya kepada pendekatan "endemik" daripada pandemik Covid-19. FOTO Arkib Reuters
KOREA Selatan bersedia untuk beralih sepenuhnya kepada pendekatan "endemik" daripada pandemik Covid-19. FOTO Arkib Reuters
BERNAMA-YONHAP

Seoul: Korea Selatan bersedia untuk beralih sepenuhnya kepada pendekatan "endemik" daripada pandemik Covid-19, menarik balik beberapa mandat terakhir, termasuk keperluan memakai pelitup muka di hospital, mulai bulan depan.

Tahap bencana Covid-19 akan diturunkan ke peringkat terendah di Korea Selatan dengan cara yang kembali sepenuhnya kepada tahap prapandemik kira-kira empat tahun selepas wabak itu, agensi berita Yonhap memetik pihak berkuasa kesihatan.

Ibu Pejabat Pencegahan Bencana dan Keselamatan Pusat (CDSCH) berkata ia akan menurunkan tahap krisis Covid-19 daripada "makluman" kedua tertinggi kepada "kebimbangan" terendah mulai 1 Mei.

"Situasi wabak semasa itu sendiri sangat stabil, dengan kadar kematian yang rendah dan tiada varian berbahaya yang diperhatikan," kata CDSCH.

Keputusan itu dibuat lebih empat tahun selepas kes pertama Covid-19 di negara ini dilaporkan pada 20 Jan 2020.

Berikutan itu, beberapa baki keperluan mandatori seperti pemakaian pelitup muka di hospital dan kemudahan lain akan ditarik balik sepenuhnya, dan organisasi tindak balas peringkat kerajaan, seperti CDSCH, yang telah mengawasi langkah-langkah kawalan bencana sejak wabak Covid-19, akan dibubarkan.

Kebanyakan bantuan perubatan kerajaan juga akan ditamatkan.

Kerajaan tidak lagi akan menanggung kos ujian Covid-19 atau kemasukan ke hospital untuk sesetengah pesakit yang tenat, manakala pesakit perlu membayar sebahagiannya untuk Paxlovid, pil antivirus oral.

Walaupun vaksin Covid-19 akan terus tersedia secara percuma kepada semua orang sehingga musim 2023-2024, ia kemudiannya akan dihadkan kepada kumpulan berisiko tinggi, seperti individu berumur 65 tahun ke atas, dan mereka yang mengalami gangguan imun.

Pihak berkuasa kesihatan menekankan kepentingan tanggungjawab peribadi walaupun tahap krisis menurun.

"Walaupun tahap krisis telah diturunkan, kita mesti mengutamakan rehat secukupnya apabila tidak sihat untuk kebaikan masyarakat," kata Jee Young-mee, yang mengetuai CDSCH.

"Jika anda mengalami simptom Covid-19, sila dapatkan rawatan perubatan dengan segera dan patuhi amalan kuarantin peribadi, termasuk kerap mencuci tangan."

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 19 April 2024 @ 5:53 PM