WALID Daqqah. FOTO al-awdapalestine
WALID Daqqah. FOTO al-awdapalestine
AFP

Baitulmaqdis: Seorang rakyat Palestin yang menghabiskan 38 tahun dalam penjara Israel kerana didakwa membunuh seorang askar Israel, meninggal dunia akibat kanser.

Walid Daqqah, 62, meninggal dunia di pusat perubatan Shamir dekat Tel Aviv, semalam.

Dia disahkan menghidap kanser sumsum tulang iaitu sejenis penyakit jarang jumpa, pada Disember 2022.

Daqqah ditangkap pada Mac 1986 dan dipenjarakan kerana mempunyai kaitan dengan kumpulan sel bersenjata Barisan Popular untuk Pembebasan Palestin yang dipersalahkan atas penculikan dan pembunuhan seorang askar Israel pada 1984.

Hukuman penjara seumur hidup terhadapnya dikurangkan kepada 37 tahun, tetapi dia dikenakan tambahan dua tahun penjara pada 2018 selepas cuba menyeludup telefon bimbit ke dalam sel.

Dia sepatutnya dibebaskan pada Mac 2025.

Permintaannya untuk mendapatkan parol perubatan ditolak, menurut Kelab Tahanan Palestin, sebuah persatuan rakyat Palestin yang ditahan di penjara Israel.

Amnesty International sebelum ini mengulangi gesaan untuk membebaskan Daqqah.

"Sejak 7 Oktober 2023, Walid Daqqah diseksa, dihina, dinafikan lawatan keluarga dan menghadapi pengabaian perubatan lanjut," kata kumpulan itu.

Tahanan Palestin paling terkenal di Israel adalah bekas pemimpin Fatah, Marwan Barghouti yang dipenjara 20 tahun kerana peranannya dalam serangan anti-Israel pada awal 2000-an.

Penyokongnya berharap dia akan dibebaskan sebagai sebahagian daripada pertukaran banduan yang dipersetujui pada November 2023 antara Israel dan Hamas, beberapa minggu selepas serangan Hamas 7 Oktober, apabila 80 tebusan Israel dan 240 tahanan Palestin dibebaskan.

Tiada persetujuan lanjut dicapai walaupun rundingan tidak langsung itu diurus oleh Amerika Syarikat, Qatar dan Mesir.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 8 April 2024 @ 10:14 AM