Gambar yang dirakam pada 28 Mac 2024 menunjukkan bangunan di Semenanjung Gaza musnah akibat serangan Israel. FOTO AFP
Gambar yang dirakam pada 28 Mac 2024 menunjukkan bangunan di Semenanjung Gaza musnah akibat serangan Israel. FOTO AFP
AFP

Tokyo: Jepun sedang bersedia untuk menyambung semula pembiayaan kepada agensi pelarian Palestin (UNRWA) yang dilanda krisis PBB, yang menyelaras hampir semua bantuan kepada Gaza, kata kerajaan.

Pernah menjadi penyumbang keenam terbesar kepada agensi itu, Jepun menyertai lebih sedozen negara dalam menghentikan pembiayaan selepas Israel mendakwa bahawa 12 daripada 13,000 pekerja UNRWA Gaza terbabit dalam serangan maut Hamas pada 7 Oktober.

Menteri Luar Yoko Kamikawa bertemu ketua UNRWA Philippe Lazzarini di Tokyo pada Khamis untuk membincangkan langkah-langkah yang diambil oleh agensi itu untuk mengukuhkan tadbir urus dan ketelusan.

"Jepun dan UNRWA mengesahkan bahawa mereka akan memajukan penyelarasan akhir mengenai usaha yang diperlukan untuk menyambung semula sumbangan Jepun," kata kementerian luar dalam satu kenyataan.

Laporan media Jepun berkata penyambungan semula pembiayaan, yang digantung pada Januari, dijangka datang pada separuh pertama April.

Penggantungan pembiayaan secara tiba-tiba mengancam usaha UNRWA untuk menyampaikan bantuan yang sangat diperlukan di Gaza, di mana PBB telah memberi amaran tentang kebuluran yang akan berlaku.

Bulan ini, Australia, Kanada, Sweden dan lain-lain berkata mereka menyambung semula bantuan.

Lazzarini berkata pada Selasa bahawa agensi itu mempunyai dana yang mencukupi untuk terus beroperasi sehingga sekurang-kurangnya akhir Mei.

Kamikawa pada Khamis "menunjukkan kepentingan memastikan ketelusan dan kebolehkesanan aliran dana dan berkecuali kakitangan UNRWA", kata kementerian itu.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu melancarkan penyiasatan dalaman dan bebas tetapi berkata Israel tidak memberikannya sebarang bukti untuk menyokong tuntutan terhadap pekerjanya.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 29 Mac 2024 @ 3:10 PM