PRABOWO Subianto. FOTO Reuters
PRABOWO Subianto. FOTO Reuters
Reuters

Jakarta: Presiden Indonesia Joko Widodo pada Khamis berkata, beliau mengucapkan tahniah kepada Menteri Pertahanan Prabowo Subianto selepas kiraan tidak rasmi menunjukkan bekas komander pasukan khas itu menang pilihan raya presiden minggu ini dalam satu pusingan pengundian.

"Saya ada, secara peribadi malam tadi (Rabu)," kata presiden, yang lebih dikenali sebagai Jokowi, kepada pemberita apabila ditanya sama ada beliau mengucapkan tahniah kepada Prabowo dan pasangannya.

Pasangan calon Prabowo ialah anak sulung Jokowi, Gibran Rakabuming Raka, yang bakal menjadi naib presiden termuda dalam sejarah Indonesia.

Prabowo, 72, mengisytiharkan "kemenangan untuk semua rakyat Indonesia" di hadapan penyokong yang gembira lewat Rabu, selepas apa yang dipanggil pengiraan undi pantas oleh pengundi bebas, menunjukkan beliau memenangi hampir 60 peratus undi.

Jurucakap pesaing Prabowo, bekas gabenor Anies Baswedan dan Ganjar Pranowo, yang ketinggalan sekurang-kurangnya 33 mata dalam kiraan pantas berkata, mereka akan menyiasat dakwaan "penipuan sistematik dan besar-besaran", tetapi tidak memberikan bukti.

Saingan tempat kedua Anies, yang mendapat 25 peratus undian berkata, pasukannya akan menunggu keputusan rasmi dan menghormati keputusan rakyat.

Penganalisis bebas berkata, tiada tanda-tanda penipuan pilihan raya yang sistematik.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 16 Februari 2024 @ 10:06 AM