Penggunaan ganja untuk tujuan rekreasi bakal diharamkan di Thailand. - FOTO AFP
Penggunaan ganja untuk tujuan rekreasi bakal diharamkan di Thailand. - FOTO AFP
Agensi

Bangkok: Thailand mencadangkan larangan penggunaan ganja secara rekreasi dan hukuman berat ke atas pesalah di bawah rang undang-undang baharu selepas negara itu menjadi negara pertama di Asia yang menyahkriminalisasikan larangan itu.

Bloomberg melaporkan, menghisap ganja dan penggunaannya dalam sebarang bentuk lain untuk rekreasi akan diharamkan di bawah draf rang undang-undang yang diterbitkan oleh Kementerian Kesihatan.

Penggunaan tumbuhan ganja atau produknya akan dihadkan untuk tujuan perubatan dan kesihatan.

Draf undang-undang itu adalah percubaan terbaru pihak berkuasa untuk mengawal selia industri selepas rang undang-undang terdahulu gagal mendapat sokongan parlimen.

Ia juga memenuhi janji pilihan raya Perdana Menteri Srettha Thavisin untuk menyekat penggunaan ganja kerana kebimbangan terhadap ketagihan. dan hanya membenarkannya bagi tujuan perubatan.

Di bawah rang undang-undang yang dicadangkan itu, sesiapa yang menghisap ganja untuk rekreasi akan berdepan denda sehingga 60,000 baht (AS$1,720).

Mereka yang menjual ganja atau ekstraknya untuk tujuan rekreasi menghadapi hukuman penjara sehingga setahun atau denda 100,000 baht, atau kedua-duanya sekali.

Kerajaan baharu sedang berusaha untuk mengawal selia aktiviti yang telah membawa kepada kewujudan beribu-ribu dispensari berkaitan ganja di seluruh negara.

Mereka menjual segala-galanya daripada tunas ganja kepada ekstrak minyak yang mengandungi kurang daripada 0.2 peratus tetrahydrocannabinol - sebatian psikoaktif yang memberikan pengguna 'rasa khayal'.

Di bawah peraturan yang dicadangkan, kempen pengiklanan atau pemasaran untuk tunas atau ekstrak ganja, atau sebarang peranti yang digunakan untuk kegiatan merokok akan dilarang.

Memandu sambil khayal akibat ganja juga boleh dihukum dengan denda sehingga 20,000 baht, atau satu tahun penjara.

Kerajaan juga akan mengetatkan peraturan pelesenan untuk penanaman ganja, penjualan, eksport dan import.

Sebaik sahaja peraturan baharu berkuat kuasa, penanam perlu memohon lesen dalam tempoh 60 hari, manakala dispensari sedia ada boleh terus beroperasi sebelum memperbaharui permit mereka.

Orang ramai dan pihak berkepentingan industri mempunyai masa sehingga 23 Januari untuk mengemukakan maklum balas mengenai rang undang-undang itu.

Kementerian kesihatan masih boleh membuat perubahan kepada rang undang-undang sebelum menyerahkannya kepada kabinet, yang akan menghantarnya ke parlimen untuk kelulusan.

Sementara itu, Forbes melaporkan, Menteri Kesihatan Cholnan Srikaew menandatangani rang undang-undang hujung minggu lalu untuk meminda undang-undang semasa berkaitan ganja, menekankan bahawa ia tidak boleh digunakan untuk tujuan rekreasi.

Dalam catatan di Facebook, Thai Cannabis Future Writing Network, kumpulan ganja di Thailand, mengeluarkan kenyataan yang mengkritik undang-undang yang dicadangkan, menyatakan bahawa Cholnan menandatangani rang undang-undang itu tanpa berunding dengan pihak berkepentingan, seperti yang dijanjikan.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 10 January 2024 @ 5:21 PM