GAMBAR HIASAN
GAMBAR HIASAN
AFP

Tehran: Iran menjatuhkan hukuman mati terhadap seorang lelaki yang disabitkan kesalahan bekerja dengan perkhidmatan perisikan Israel, kata badan kehakiman.

"Hukuman mati dijalankan pagi ini terhadap seorang perisik rejim Zionis di penjara Zahedan" di wilayah tenggara Sistan-Baluchistan, kata laman web badan kehakiman Mizan Online.

Ia tidak mengenal pasti lelaki itu tetapi berkata dia telah disabitkan dengan "kerjasama perisikan dan pengintipan untuk faedah rejim Zionis yang bermusuhan (Israel)".

Dia juga didapati bersalah kerana "mengumpul dan memberikan maklumat sulit kepada perkhidmatan pengintip Mossad dengan tujuan mengganggu ketenteraman awam", tambah Mizan.

Tidak jelas bila atau di mana lelaki itu ditangkap atau dibicarakan.

Iran sebelum ini mengumumkan penahanan ejen yang didakwa bekerja untuk negara asing, termasuk Israel, musuh ketat serantaunya.

Pada Disember 2022, republik Islam itu menggantung empat orang yang telah disabitkan kesalahan bekerjasama dengan perkhidmatan perisikan Israel.

Iran tidak mengiktiraf Israel dan kedua-dua negara telah terlibat dalam perang bayangan selama bertahun-tahun.

Tehran menuduh Israel melakukan gelombang serangan sabotaj dan pembunuhan yang menyasarkan program nuklearnya.

Amerika Syarikat dan Israel menuduh Iran menggunakan dron dan peluru berpandu untuk menyerang tentera AS dan kapal berkaitan Israel di Teluk.

Menurut kumpulan hak asasi manusia, termasuk Amnesty International, Iran menghukum mati lebih ramai setiap tahun berbanding negara lain kecuali China.

Dalam laporan November, kumpulan Hak Asasi Manusia Iran yang berpangkalan di Norway berkata republik itu telah membunuh lebih 600 orang setakat tahun ini, menandakan angka tertinggi dalam tempoh lapan tahun.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 16 Disember 2023 @ 5:11 PM