PENDUDUK Palestin melarikan diri dari Khan Yunis ke Rafah, selatan Gaza. FOTO AFP
PENDUDUK Palestin melarikan diri dari Khan Yunis ke Rafah, selatan Gaza. FOTO AFP
AFP

Gaza: Tentera Israel pada Isnin menghantar berpuluh-puluh kereta kebal ke selatan Gaza sebagai sebahagian daripada tindakan yang diperluaskan terhadap Hamas walaupun kebimbangan global terhadap kematian orang awam yang semakin meningkat, dan ketika komunikasi terputus di wilayah yang dikepung.

Beberapa minggu selepas Israel mengerahkan tentera darat di utara Semenanjung Gaza, tentera Israel melepaskan risalah di bahagian selatan, memberitahu rakyat Palestin untuk melarikan diri ke kawasan lain.

Kereta kebal, pengangkut kakitangan berperisai dan jentolak dilihat pada Isnin berhampiran bandar selatan Gaza, Khan Yunis, yang dipenuhi dengan penduduk Palestin yang kehilangan tempat tinggal, kata saksi kepada AFP.

Di pintu masuk yang sesak ke Hospital Nasser di bandar itu, ambulans dan kereta persendirian menghantar mangsa yang terselamat, berlumuran darah dan diselaputi debu.

Berharap untuk melarikan diri dari pengeboman, yang lain terus bergerak lebih jauh ke selatan, barang-barang mereka dilonggokkan ke kereta keldai, kenderaan dan juga unta, tetapi serangan udara mengekori mereka sehingga ke sempadan selatan.

"Orang ramai merayu untuk mendapatkan nasihat mengenai tempat untuk mencari keselamatan," tulis Thomas White, pengarah Gaza untuk agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk pelarian Palestin, UNRWA, di media sosial. "Kami tidak mempunyai apa-apa untuk memberitahu mereka."

Amin Abu Hawli, 59, berkata, kenderaan Israel berada dua kilometer, di dalam Gaza, di perkampungan Al-Qarara, manakala Moaz Mohammed, 34, berkata, kereta kebal Israel bergerak di jalan utama utara-selatan.

Tentera cuba memotong jalan antara Deir al-Balah di tengah Gaza dan Khan Yunis, "menembak peluru dan peluru kereta kebal ke arah kereta dan orang ramai yang cuba bergerak melalui kawasan itu," kata Mohammed.

Tentera berkata, ia mengambil tindakan "agresif" di Khan Yunis, memberi amaran bahawa jalan utama di utara dan timur bandar itu, "medan perang."

Seorang penduduk, Walaa Abu Libda yang mendapat perlindungan di Hospital Al-Aqsa Deir al-Balah berkata, anak perempuannya yang berusia empat tahun masih terperangkap di bawah runtuhan.

"Saya tidak tahu sama ada dia sudah mati atau masih hidup," kata Libda, salah seorang daripada kira-kira 1.8 juta orang yang kehilangan tempat tinggal di Gaza – kira-kira tiga perempat daripada penduduk enklaf itu, menurut angka PBB.

Pertempuran skala penuh disambung semula pada hari Jumaat selepas tamatnya gencatan senjata sementara selama seminggu yang diuruskan oleh Qatar dengan sokongan dari Amerika Syarikat dan Mesir, di mana 80 tebusan Israel dibebaskan sebagai pertukaran untuk 240 rakyat Palestin yang ditahan di penjara Israel.

Lebih dua dozen warga Thai dan tawanan lain turut dibebaskan dari Gaza.

Dengan sekurang-kurangnya 137 tebusan masih ditahan di Gaza, menurut tentera Israel, Hamas menolak lebih banyak pembebasan sehingga gencatan senjata kekal dipersetujui.

Lebih banyak serangan udara turut melanda utara Gaza di mana sayap bersenjata Hamas melaporkan pertempuran dengan kereta kebal Israel.

Roket sekali lagi ditembak dari Gaza ke arah wilayah Israel.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 5 Disember 2023 @ 8:34 AM